EYE behaalt doelbedrag voor restauratie vooroorlogse films

Een succesvolle crowdfundingsactie voor EYE CREDITS: EYE

Een succesvolle crowdfundingsactie voor EYE CREDITS: EYE

EYE, het filmmuseum in Amsterdam, heeft met de crowdfundingsactie ‘Breng Amsterdam in Beeld’ het doelbedrag van 15.000 euro ruimschoots gehaald. Bij het aflopen van de actie op 16 mei stond de teller op 16.975 euro. Dankzij de bijdragen van maar liefst 260 donateurs is het mogelijk om drie vooroorlogse films over Amsterdam te restaureren.

Volgens EYE toont het succes van de crowdfundingsactie aan dat veel mensen het belang van filmisch erfgoed erkennen. Alle donaties boven het streefbedrag komen ten goede aan de restauratie en digitalisering van een vierde film getiteld Alarm… brand. De drie films die in ieder geval gerestaureerd kunnen worden, zijn de volgende:

- Oudste beelden Amsterdam, 1900-1902: tien korte filmpjes met opnamen van een Amsterdam dat nog in de 19e eeuw staat;

- Beautiful Amsterdam, 1927: promotiefilm in opdracht van het Amstel Hotel, bedoeld om reizigers naar de hoofdstad te lokken, met o.a. fraaie opnamen van de Amstel en het Paleis op de Dam;

- Oudjes, 1936 (regie Henk Kleinman): speelfilm van de regisseur van het populaire Zuiderzeedrama Zeemansvrouwen (1930), over de bejaarde Guus en Sientje die in het Armenhuis – het tegenwoordige Dr. Sarphatihuis – verliefd raken. Opnamen op locatie.

De extra vierde film die EYE gaat restaureren en digitaliseren is Alarm… brand (1936, Jo de Haas), die een getrouw beeld geeft van de handelingen van de Amsterdamse brandweer bij brand; van het eerste alarm tot het uitrukken van de brandweer en het bestrijden van vuur.

De crowdfundingsactie ‘Breng Amsterdam in beeld’ werd op 4 april door EYE gelanceerd. Iedereen die van film en Amsterdam houdt kon zo de restauratie en digitalisering van een aantal eerste films over Amsterdam mogelijk maken. Dankzij de samenwerking met het publiek kan EYE nog meer vooroorlogse beelden vakkundig in haar oude glorie herstellen, zodat ze bewaard blijven voor de komende generaties. Deze beelden maakt EYE vervolgens weer vrij beschikbaar voor iedereen, in het gebouw, via de website en verschillende moderne media.

Lees ook:De films van David Cronenberg on display in EYE
Lees ook:Filmmaker en kunstenaar Robert Breer overleden
Lees ook:The Seventies van David Bowie in Eduard Planting Gallery
Lees ook:Lichtspel gevangenis voor Stedelijk Museum
Lees ook:Liefde en diefstal

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>