Van Gogh in Antwerpen en Parijs: Nieuwe inzichten

Vincent van Gogh, portret Theo van Gogh, 1887 © Van Gogh Museum

De afgelopen week heeft het Van Gogh Museum te Amsterdam veel media aandacht gekregen in binnen- en buitenland doordat bekend werd gemaakt dat een portret van Vincent van Gogh geen zelfportret bleek te zijn, maar een portret van Theo van Gogh en gisteren werd aangekondigd dat het museum in 2012 dicht gaat voor een verbouwing aan de nieuwe veiligheidsmaatregels te kunnen voldoen. Door de commotie rondom deze berichtgeving zou je bijna vergeten dat er begin deze week ook de nieuwe tentoonstelling “Van Gogh in Antwerpen en Parijs: Nieuwe inzichten” is geopend.

In deze nieuwe tentoonstelling worden er 93 schilderijen getoond uit de periode toen Vincent van Gogh van eind 1885 tot begin 1888 in Antwerpen en Parijs verbleef. Na een uitgebreid onderzoek is men tot nieuwe inzichten over deze schilderijen gekomen. Een voorbeeld hiervan is het zelfportret van Van Gogh, waarvan de onderzoekers nu vermoeden dat hij hier niet zichzelf maar zijn broer Theo heeft geschilderd. Senior onderzoeker Louis van Tilborgh zegt: “Het eerste deel ging over de Nuenense periode, het zopas verschenen tweede deel over de Antwerpse en Parijse periode van Van Gogh. Alle werken die we bezitten, werden opnieuw bekeken. Daarbij vielen me verschillen op tussen twee doeken die traditioneel als zelfportretten werden beschouwd. Het leek om twee verschillende mannen te gaan.” Dit is opmerkelijk nieuws aangezien er altijd werd aangenomen dat Vincent van Gogh nooit zijn broer en steun en toeverlaat geschilderd zou hebben.

Het komt vaak voor dat zodra kunstwerken eenmaal geïdentificeerd zijn, deze gegevens van generatie op generatie worden doorgegeven binnen een museum. Het kan tientallen jaren duren eer de werken opnieuw onderzocht worden. Dat was het geval met de twee ‘zelfportretten’ uit de Parijse periode, die in het Van Gogh Museum als een paar werden beschouwd. Zo zijn er nog meer opmerkelijkheden of fouten aan het licht gekomen tijdens recent onderzoek, die nu worden rechtgezet. Zo werd ontdekt dat de vogel in Korenveld met Leeuwerik uit 1887 bij nader inzien geen leeuwerik blijkt te zijn, maar een patrijs. Ook in de Tuin met geliefden vermoeden onderzoekers nu dat vroegere aannames over de locatie waar Van Gogh dit schilderde niet kloppen. Het werd altijd aangenomen dat Van Gogh het park van Asnières heeft afgebeeld, maar omdat de tuin er te modern uitziet, is dit waarschijnlijk bij Montmartre geweest.

De bezoekers kunnen tijdens de tentoonstelling “Van Gogh in Antwerpen en Parijs: Nieuwe inzichten”zelf uitgebreid de ‘zelfportretten’ vergelijken tot en met 18 september. (Bron: Van Gogh Museum, NOS en DeStandaard)

Lees ook:Pleegde Van Gogh zelfmoord of werd hij vermoord?
Lees ook:Nieuwe film Vincent van Gogh in Etten
Lees ook:Verdwenen Van Gogh komt boven water
Lees ook:De Van Gogh van de toekomst, gemaakt op de computer
Lees ook:Echte Van Gogh in Zwolle ontdekt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>