Echte Van Gogh in Zwolle ontdekt

Museum De Fundatie in Zwolle presenteerde vandaag trots een echte Van Gogh.

Een schiderij van een molen in Parijs blijkt door Vincent van Gogh geschilderd. Het doek is in 1975 gekocht door Dirk Hannema, oprichter van Museum De Fundatie. Al direct na zijn aankoop in Parijs beweerde hij dat het een echte Van Gogh was. Hij werd echter door niemand geloofd, niet in de laatste plaats omdat hij eerder een vervalsing van Han van Meegeren voor een echte Vermeer aanzag.

Recent onderzoek van het Van Gogh Museum heeft nu uitgewezen dat het schilderij wel degelijk is toe te schrijven aan Vincent van Gogh. Hij maakte het schilderij van de molen Le Blute-Fin op Montmartre in 1886.

Van drie andere schilderijen uit de collectie van Dirk Hannema is definitief vastgesteld dat ze geen Van Goghs zijn. Deze drie schilderijen zijn volgens de kenners van mindere goden, ofschoon de verzamelaar dacht dat ook deze door Van Gogh waren gemaakt.

Vincent van Gogh heeft de molen Le Blute-Fin overigens vaker geschilderd. De molen was eind 19de eeuw een geliefde bestemming voor dagjesmensen, die zowel vanaf het terras als het dak van de molen prachtig konden uitkijken over Parijs.

Het schilderij is tot en met 4 juli te zien op een speciale expositie in Museum De Fundatie. Naast de molen hangen twee andere schilderijen die Van Gogh in dezelfde stijl schilderde, plus wat werk van andere kunstenaars dat Dirk Hannema eveneens bij kunsthandelaar Hein in Parijs heeft gekocht.

Update: Dankzij de vondst in Zwolle is Vincent van Gogh weer even wereldnieuws. Een greep uit de internationale berichtgeving over het nuevo, unbekanntes, unusual schilderij:

Van Gogh experts authenticate unusual VG painting, meldt de Associated Press onder andere op de site van The Washington Post.

Un nouveau Van Gogh aux Pays-Bas, kopt Libération.

Unbekanntes Werk Vincent van Goghs aufgetaucht, schrijft Die Welt.

Identificado un nuevo cuadro de Van Gogh, bericht El Pais.

En het NOS-Journaal meldt:

Lees ook:Het Parijs van de Nederlandse kunstenaars
Lees ook:Museum De Fundatie bezit toch werk Jan Lievens
Lees ook:Vincent van Gogh gaat bloggen
Lees ook:Vooraankondiging: de ontdekking van Vincent van Gogh
Lees ook:Van Gogh Beeldconcert van Lavinia Meijer in Kröller-Müller Museum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>