Wie wint de Volkskrant Beeldende Kunstprijs 2015?

05. Dina Danish, The Sailor’s Shirt, 2011, single channel video, courtesy of the artist, SpazioA and Barbara Seiler, film still.

05. Dina Danish, The Sailor’s Shirt, 2011, single channel video, courtesy of the artist, SpazioA and Barbara Seiler, film still.

Wie wint de Volkskrant Beeldende Kunstprijs 2015? Het antwoord op die vraag zal spoedig gegeven worden, aangezien donderdag 19 maart de winnaar bekend zal worden gemaakt. Kunst.blog.nl zet in de aanloop naar deze bekendmaking de komende dagen de vijf genomineerden nog één keer in de schijnwerpers, want ook het publiek heeft een stem bij de Publieksprijs!

Nadat Kunst.blog.nl gisteren de eerste genomineerde voorstelde, het kunstenaarsduo Sander Breure en Witte van Hulzen, is het nu de beurt aan twee genomineerden, Dina Danish en Bram de Jonghe.

Dina Danish (1981, Parijs) werd genomineerd door Noor Mertens, conservator Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. “Dina Danish is speels, inventief, subtiel en tegelijkertijd ironisch en subversief.” Dit is wat scout Noor Mertens hoog aanslaat in het werk van de door haar genomineerde kunstenaar. Passen we wel bij elkaar, wij en onze wereld? Dergelijke grote vragen roept het werk van Dina Danish op, maar op een lichtvoetige manier. Taal, gebarentaal en het gebruik van schrift spelen een terugkerende rol, op de grens van communicatie en miscommunicatie. Er zijn momenten van kortsluiting, humoristisch, en met een effect van mysterie en vervreemding. Zo filmde Danish voor The Aquarium (2013-2014) de bezoekers van het grote aquarium in Dubai, achter het glas, door het water heen. Een sportverslaggever geeft commentaar. Als was het een voetbalwedstrijd die iedereen wil zien, zo worden de beelden vertoond op een scherm in de setting van een café – passend bij Schiedam Jeneverstad. Aquarium- of museumbezoeker; café- of sportpubliek: wie bekijkt hier eigenlijk wie?

06. Bram De Jonghe, Bending light, studio shot,©BDJ 2013

06. Bram De Jonghe, Bending light, studio shot,©BDJ 2013

Bram De Jonghe (1985, Oostende) werd genomineerd door Fransje Killaars, kunstenaar. Bij Bram De Jonghe gaan alle afzonderlijke sculpturen op in een groter geheel: een installatie die inspeelt op de architectuur ter plekke. De Jonghe manipuleert onze ervaring van het interieur, bijvoorbeeld door een tweedeling van de ruimte, zoals hij ook laat zien in het Stedelijk Museum Schiedam. Afhankelijk van de aard van die ruimte kan zo’n splitsing horizontaal of verticaal verlopen. Ook het effect ervan is minimaal tweeledig: behalve een visueel, heeft het ook een lichamelijk effect. “Hij laat je opnieuw kijken”,  zegt scout Fransje Killaars. “Daardoor wint alles aan betekenis. Zijn beelden blijven op mijn netvlies: een goed teken.”

De Jonghe kan worden beschouwd als een ingenieur en uitvinder onder de kunstenaars; een uitvinder met een filosofische inslag. Eerder oogstte hij verwonderde reacties en lof voor zijn machine die een brandende kaars tot op het nippertje net níet uitblaast. Het vlammetje wijkt, maar flakkert steeds weer op: als een toonbeeld voor de levensvatbaarheid van de kunst zelf, misschien, maar ook in een delicate reflectie op de vergankelijkheid van ons bestaan. Voor zijn presentatie in Schiedam heeft De Jonghe een pendant ontwikkeld van deze kaarssculptuur, nu met een glazen stolp als tijdscapsule annex zuurstofreservoir.

Wilt u het werk van De Jonghe en Danish zelf bekijken? Dat kan in Stedelijk Museum Schiedam! Daar is tot en met 12 april het werk van alle vijf de genomineerden te zien. Op die dag wordt ook de publieksfavoriet bekend gemaakt.

BRON: Persbericht Stedelijk Museum Schiedam

Lees ook:Genomineerden Volkskrant Beeldende Kunstprijs maken zich op voor 2015
Lees ook:Stedelijk Museum Schiedam is klaar voor Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2015
Lees ook:Bram de Jonghe wint Volkskrant Beeldende Kunstprijs 2015
Lees ook:Wie wint de Volkskrant Beeldende Kunstprijs 2015?
Lees ook:Wie wint de Volkskrant Beeldende Kunstprijs 2015?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>