Madonna met Kind blijkt toch van Lucas van Leyden

Madonna met Kind, Lucas van Leyden, ca. 1530 CREDITS: Rijksmuseum

Bij een restauratie van het schilderij ‘Madonna met Kind’ zijn nieuwe feiten ontdekt waardoor dit kunstwerk opnieuw kan worden toegeschreven aan Lucas van Leyden (1494-1533). Al langer bleek bij dendrochronologisch onderzoek dat het paneel uit ca. 1530 uit dezelfde boom afkomstig was als de zijluiken van zijn beroemde drieluik ‘Dans rond het gouden kalf’ uit dezelfde periode. Dat meldt het Rijksmuseum. 

Onder restauraties uit het verleden troffen de restauratoren echter nu veel meer verfijnde partijen, schaduwwerking en diepte aan dan tot nu toe te zien was. Zo werd ook ondertekening in de vorm van roodbruine arceringen in de schaduwpartij van Maria’s gezicht ontdekt die ook in ander werk van de kunstenaar te vinden zijn. De voor Van Leyden zo typerende ‘tekenachtige schilderwijze’ kwam gedeeltelijk ook weer te voorschijn.

Aan het einde van zijn carrière maakte Van Leyden enkele schilderijen van Maria met Kind, waarvan dit er een is. Hoewel het paneel in 1949 was aangekocht als Lucas van Leyden ontstond over de toeschrijving later toch twijfel en werd het werk gecatalogiseerd als ‘werkplaats van Lucas van Leyden’. Tijdens de recente restauratie waarbij de vergeelde vernis en storende retouches werden verwijderd, werd duidelijk hoe sterk het schilderij in de loop der eeuwen beschadigd is geraakt. Maar schildertechnisch onderzoek toont aan dat het kleurpalet en de opbouw van de verflagen van het schilderij naadloos aansluiten bij wat bekend is in Van Leyden’s andere schilderijen. Ten slotte kwam onder overschilderingen een subtiele en tegelijk dynamische schaduwwerking rond Maria’s handen en het lichaam van Jezus te voorschijn.

Op de presentatie Lucas van Leyden, Restauratie & Toeschrijving zijn, behalve het gerestaureerde schilderij, enkele prenten te zien met een Madonna met Kind van Lucas van Leyden. Te zien in zaal 0.3.

BRON: Persbericht Rijksmuseum

Lees ook:Kunstenaars geïnspireerd door kerst
Lees ook:Het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden verhuist
Lees ook:Van Leydens Laatste Oordeel is voorlopig thuis in het Rijksmuseum
Lees ook:Mona Lisa: nu ook in het Prado
Lees ook:Recordopbrengst voor een Titiaan

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>