Mona Lisa: nu ook in het Prado

De echte Mona Lisa bevindt zich natuurlijk in het Louvre te Parijs, maar na een recente restauratie blijkt het Prado in Madrid ook te beschikken over een ‘jongere Mona Lisa’. Hoewel er diverse replica’s van de Mona Lisa uit de 16e en 17e eeuw bekend zijn, lijkt dit schilderij volgens experts toch anders te zijn omdat na onderzoek van de ondertekening door middel van röntgenfoto’s geconcludeerd kan worden dat dit schilderij rond dezelfde tijd ontstaan is als Leonardo’s originele Mona Lisa.

Tijdens een Leonardo da Vinci conferentie in the National Gallery in Londen werden de resultaten van de restauratie en onderzoek gepresenteerd. Oorspronkelijk dachten kunsthistorici dat het schilderij in het Prado museum de eerste replica van Leonardo da Vinci’s Mona Lisa was. Na de restauratie, waar restaurateurs de vernislaag en lagen zwarte verf hebben verwijderd, vermoed men echter dat het hier niet om een replica gaat.

Links Leonardo's Mona Lisa in het Louvre te Parijs en rechts de gerestaureerde Mona Lisa in het Prado te Madrid

Door de restauratie zijn er een aantal opvallende zaken aan het licht gekomen waardoor kunsthistorici concluderen dat het niet om een latere replica gaat. De geportretteerde vrouw lijkt veel jonger te zijn dan altijd van de originele Mona Lisa werd gedacht en uit ondertekeningenonderzoek is gebleken dat het werk rond dezelfde tijd ontstaan is omdat de schilder van het doek dezelfde wijzigingen heeft gemaakt die Leonardo ook doorvoerde. Nu wordt door zowel het Prado als het Louvre aangenomen dat het schilderij waarschijnlijk gelijktijdig aan het 16e-eeuwse origineel vervaardigd werd door één van Leonardo’s leerlingen.

Aangezien de Mona Lisa uit het Louvre in de nabije toekomst niet gerestaureerd zal worden in verband met haar fragiele conditie, zal de Mona Lisa uit het Prado uiteindelijk in het Louvre naast de originele Mona Lisa getoond worden zodat het voor de bezoekers mogelijk is om te vergelijken. (Bron: BBC, The Art Newspaper, NOS)

Lees ook:Mona Lisa wordt niet uitgeleend
Lees ook:Mona Lisa leed aan te hoog cholesterol
Lees ook:La Bande à Picasso in de bioscoop
Lees ook:Mona Lisa in Louvre bekogeld
Lees ook:Is Mona Lisa nu dan echt gevonden?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>