Het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden verhuist

Het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden CREDITS: Museum De Lakenhal

Het 16de-eeuwse meesterwerk Laatste Oordeel (1526-27) van Lucas van Leyden is vanaf 23 augustus twee jaar lang te zien in de Eregalerij van het Rijksmuseum. Tot en met 19 augustus is het nog te zien in Museum De Lakenhal in Leiden. De verhuizing is noodzakelijk door de restauratie en uitbreiding van het museum in Leiden. Het monumentale drieluik wordt ook wel ‘De Nachtwacht van de zestiende eeuw’ genoemd. Het schilderij laat zien hoe de doden op de Dag des Oordeels opstaan uit hun graven om hun lotsbestemming te bereiken. Ze worden meegevoerd door lieflijke engelen of door duivelse figuren. Het drieluik is op dit moment nog het absolute topstuk van Museum De Lakenhal in Leiden. Maar als gevolg van de verbouwing en restauratie dit najaar was een verhuizing noodzakelijk. Er is mede gekozen voor de Eregalerij in het Rijksmuseum, omdat het werk zo gegarandeerd een groot en internationaal publiek kan trekken. Daarnaast werken het Rijksmuseum en De Lakenhal al enige tijd samen. Het Rijksmuseum heeft het altaarstuk opgenomen in het educatieve programma met onder meer een speciale ‘inzoomer’ en als onderdeel van de multimediatour. Daarnaast biedt het Rijksmuseum alle basisscholen in Leiden gratis vervoer naar Amsterdam. Museum De Lakenhal en het Rijksmuseum hebben met deze samenwerking de ambitie om alle kinderen voor hun twaalfde jaar kennis te laten maken met Rembrandt en Lucas van Leyden.

Lucas van Leyden wordt gezien als de wegbereider van de Renaissance in de Noordelijke Nederlanden. Al vroeg wordt hij in heel Europa gezien als wonderkind vanwege zijn sublieme etsen en tekeningen. Als tekenaar, graficus en schilder was hij een belangrijke inspiratiebron voor vele generaties schilders, waaronder Rembrandt van Rijn. Rembrandt bracht zijn jeugdjaren door in Leiden en zette er zijn eerste stappen in het schildersvak. Vanaf eind zestiende eeuw tot de verhuizing naar Museum De Lakenhal in 1874, was het Laatste Oordeel onafgebroken te zien in het Leidse stadhuis. Daar moet Rembrandt het zeker hebben gezien. De presentatie in het Rijksmuseum biedt straks een unieke kans om het drieluik op de Eregalerij te tonen in de context van de meesterwerken van Rembrandt.

BRON: Persbericht Museum De Lakenhal

Lees ook:Van Leydens Laatste Oordeel is voorlopig thuis in het Rijksmuseum
Lees ook:Het Laatste Oordeel in de remix
Lees ook:Madonna met Kind blijkt toch van Lucas van Leyden
Lees ook:Museumweekend in Leiden
Lees ook:Museumnacht Leiden 2011

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>