Kunstenaars geïnspireerd door kerst

Kerst kan op een kunstblog het beste worden gevierd met een fraaie Madonna. De geboorte van Jezus inspireerde veel beeldend kunstenaars.

Madonna met kind was bovendien een dankbaar studie-object voor beginnende schilders als Leonardo da Vinci en Rafaël.

Een van de interessantste Madonna’s is deze Madonna Benois, nu eigendom van de Hermitage in St. Petersburg. Leonardo da Vinci schilderde het in 1478. Bijzonder is het bloemetje waarmee Da Vinci moeder en kind laat spelen. De tandenloze Maria doet vermoeden dat de grillige kunstenaar het werk nooit helemaal voltooide.

Het werk van Da Vinci inspireerde Rafaël, die zeer veel Madonna’s op zijn naam heeft staan. Vanaf het moment dat Rafaël in Florence arriveerde, legde hij zich bijna volledig toe op schilderijen van Maria met haar kind. In zijn eerste jaren keek hij de kunst af van Leonardo da Vinci, maar al snel vond hij zijn eigen stijl.

.

.

Lees ook:Rafaël tentoonstelling in Teylers Museum
Lees ook:Madonna met Kind blijkt toch van Lucas van Leyden
Lees ook:Madonna’s van Rafaël na 500 jaar weer herenigd
Lees ook:Australische kunstenaar klaagt Madonna aan
Lees ook:Leipzig verklaart Street Art tot cultureel erfgoed.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>