Mondriaan Fonds maakt namen voor samenwerkingsregeling bekend

12 musea kregen hun aanvraag gehonoreerd CREDITS: Logo Mondriaan Fonds

Het Mondriaan Fonds heeft bekend gemaakt welke twaalf duurzame samenwerkingen tussen musea en/of andere maatschappelijke partijen een bijdrage hebben ontvangen. Het gaat om de eerste twee aanvraagronden van de nieuwe bijdrage voor samenwerking musea die tot stand kwam nadat minister Bussemaker (OCW) hiervoor 8 miljoen euro ter beschikking stelde voor de komende drie jaar.

Het doel is een bijzondere en duurzame samenwerking van musea onderling al dan niet met andere maatschappelijke partners te stimuleren en deze op een inspirerende manier zichtbaar te maken voor een passend publiek.

Voor de eerste twee aanvraagronden van de samenwerkingsregeling hebben 22 musea in totaal voor ruim 2,4 miljoen euro aangevraagd. Twaalf plannen zijn tot nu toe gehonoreerd voor 1 miljoen euro. De plannen werden beoordeeld op kwaliteit, duurzaam resultaat, meerwaarde, zichtbaarheid en het overdragen van kennis aan het museale veld. Musea kunnen deze bijdrage zes keer per jaar bij het Mondriaan Fonds aanvragen. Volgens minister Bussemaker laten de eerste 12 toekenningen zien dat musea door samen te werken met andere musea of andere organisaties als historische en natuurverenigingen ondernemender worden en nieuw publiek kunnen interesseren. “Musea leveren een grote bijdrage aan de ontwikkeling van kennis, historisch besef en identiteit. Daarom is het goed dat zij hiermee nog meer bezoekers kunnen interesseren voor hun collecties.”

De 12 gehonoreerde aanvragen zijn die van:

Pure Veerkracht: Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam gaat in samenwerking met het Wereld Natuurfonds (WNF), Bureau Stadsnatuur Rotterdam, de Kunsthal Rotterdam, FLUX en de Universiteit van Groningen bewoners van de regio Rijnmond betrekken bij de eigen stedelijke omgeving.

Erfgoedhavens Rotterdam: Het Maritiem Museum Rotterdam zal in samenwerking met het Havenmuseum, het Scheepvaart- en Transportcollege en het maritieme veld, het maritieme verhaal overbrengen op het brede publiek.

Het Groen Museumkwartier Amsterdam: Een samenwerking tussen 17 musea en andere (culturele) instellingen in Amsterdam Oost gericht op het gezamenlijk profileren van educatie- en publieksactiviteiten, duurzaam ondernemen en gezamenlijk inzetten voor een rendabelere bedrijfsvoering.

Ondersteunen en uitbouwen startfase Stichting Samenwerkende Amsterdamse Musea: Stichting Samenwerkende Amsterdamse Musea vraagt namens alle Amsterdamse musea aan om samenwerking te intensiveren.

Klimaatnetwerk voor Limburgse collecties: Zestien musea willen met Huis voor de Kunsten Limburg een nieuw klimaatnetwerk ontwikkelen voor de collecties; een samenwerking die nieuwe procedures voor collectiebeheer onderzoekt.

Onderzoek publieksmobiliteit Nationaal Museum van Wereldculturen: Een onderzoeksproject om de publieksmobiliteit te stimuleren van de bezoekers van het nieuwe Nationaal Museum van Wereldculturen (NMW) dat ontstaat uit een fusie van het Rijksmuseum Volkenkunde, Afrikamuseum en het Tropenmuseum.

Levend Literair Erfgoed: Het Letterkundig Museum en het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis creëren een online literair platform Levend Literair Erfgoed. De resultaten van deze wetenschappelijke samenwerking worden voor het publiek vertaald in een toegankelijk platform.

Gallery of the Golden Age in the Hermitage Amsterdam: Het Amsterdam Museum ontwikkelt samen met het Rijksmuseum en de Hermitage Amsterdam de tentoonstelling Gallery of the Golden Age waarbij een belangrijke collectie 17e- en 18e-eeuwse groepsportretten getoond gaat worden in de Hermitage.

Er zijn ook nog een paar haalbaarheidsonderzoeken gehonoreerd. Dit betreft onderzoeken naar de:

Zichtbaarheid collecties: De Museumvereniging gaat een haalbaarheidsonderzoek uitvoeren naar collectiemobiliteit om zo bij te dragen aan optimaal zichtbare collecties.

Haalbaarheidsonderzoek behoud en beheer varend erfgoed: Het Maritiem Museum, Het Scheepvaartmuseum Amsterdam en het Zuiderzeemuseum Enkhuizen zetten gezamenlijk hun schouders onder de problematiek van het varend erfgoed, ondersteund door alle belangrijke partners in dit veld.

Transformatie Digitale Kunst: Dit project van Stichting Behoud Moderne Kunst en twee musea gaat over behoud van born-digital kunstwerken. Het werk van Peter Struycken is een goed voorbeeld van onderzoek naar de complexe materie van dynamische conservering van digitale kunstwerken in museale collecties.

Haalbaarheidsonderzoek aanbodketen Slag om Arnhem: Het Airborne Museum ‘Hartenstein’ gaat een haalbaarheidsonderzoek uitvoeren naar een samenwerking met Stichting Eusebius Arnhem en het Informatiecentrum Slag om Arnhem om tot een gezamenlijke presentatie van de Slag om Arnhem te komen.

Lees ook:Bekendmaking eerste resultaten samenwerkingsregeling musea
Lees ook:Mondriaan Fonds draagt bij aan collectieprogramma’s zeventien kunstmusea
Lees ook:Boijmans van Beuningen investeert in de toekomst
Lees ook:Europese Van Gogh locaties gaan samenwerken: Van Gogh Europe
Lees ook:Twaalf presentatie-instellingen beeldende kunst ontvangen bijdrage Mondriaan Fonds

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>