Europese Van Gogh locaties gaan samenwerken: Van Gogh Europe

Vandaag werd in het Van Gogh Museum te Amsterdam een samenwerkingsovereenkomst getekend door ruim 20 organisaties uit Europa die zich bezig houden met het erfgoed van Vincent van Gogh. Dit is het startschot voor Van Gogh Europe, een internationale samenwerking die tot stand is gebracht om gezamenlijk zorg te kunnen dragen voor kwaliteit van beheer, behoud, zichtbaarheid en ontwikkeling van het erfgoed van Vincent van Gogh.

Verschillende musea, erfgoedinstellingen, steden en organisaties uit Nederland, België en Frankrijk hebben gezamenlijk het initiatief genomen voor Van Gogh Europe. Het is de bedoeling dat Van Gogh Europe de plekken waar Van Gogh heeft gewoond en gewerkt, en de instellingen waar zijn werk wordt bewaard, onderzocht en getoond, zal samenbrengen.

De Nederlandse organisaties die deelnemen aan Van Gogh Europe zijn onder andere: het Van Gogh Museum, het Kröller-Müller Museum, het Noordbrabants Museum en Van Gogh Brabant met erfgoedlocaties in Zundert, Nuenen, Tilburg en Etten-Leur.

Door met de betrokken partijen alle aspecten van het werk en van de leef- en denkwereld van Van Gogh op Europees niveau te verbinden, wordt gestreefd naar een nieuwe dimensie in de zichtbaarheid, behoud en ontwikkeling van zijn erfgoed. Voorbeeld van een dergelijke ontwikkeling is de restauratie van Van Goghs woonhuis in Wasmes, België. Na meer dan twintig jaren leegstand heeft de Stichting Mons 2015 initiatieven genomen om het huis te behouden, te restaureren en open te stellen voor het publiek.

Van Gogh Europe verwacht dat medio 2013 de eerste resultaten van de samenwerking zichtbaar zullen zijn voor het publiek.

Lees ook:Mondriaan Fonds maakt namen voor samenwerkingsregeling bekend
Lees ook:Salon Van Gogh in het Vincent van GoghHuis
Lees ook:Kunstenaar kweekt oor van Vincent van Gogh
Lees ook:Nieuwe film Vincent van Gogh in Etten
Lees ook:Provincie Noord-Brabant stelt miljoenen beschikbaar voor Van Gogh-musical

1 Reacties // Reageer

One thought on “Europese Van Gogh locaties gaan samenwerken: Van Gogh Europe

  1. Eva | samenwerken

    Samenwerken lijkt mij hier een grote verrijking, tot meer erkenning van de kunstenaar die Vincent was. Eva Joos.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>