Marlene Dumas is Kunstenaar van het Jaar

Een werk van Marlene Dumas CREDITS: Marlene Dumas via Kunstweek

Na een spannende strijd is de winnaar van de verkiezing Kunstenaar van het jaar 2015 gekozen. De nieuwe Kunstenaar van het jaar is Marlene Dumas. Dat heeft de Stichting Kunstweek bekend gemaakt. 

De jury van de kunstprijs roemt het “grote talent tot deconstructie en reconstructie” van de in Zuid-Afrika geboren schilderes. Hoewel een professionele jury eindkeuze maakte, heeft het publiek ook een rol gespeeld bij de verkiezing tot Kunstenaar van het Jaar. Mensen die hun stem op Marlene Dumas uitbrachten, motiveerden hun keuze als volgt:

“De emotie die het werk van Marlene bij mij oproept is enorm, dus de keus was gemakkelijk.” “We kunnen niet om Marlene Dumas heen, met haar fenomenale tentoonstelling in het Stedelijk museum.” “Dumas, omdat haar schilderijen me fascineren.” “Zij raakt mij in het hart.” “Marlene Dumas kies ik niet vanwege haar bekendheid maar enkel om wat zij laat zien.” “Met de prachtige tentoonstelling in het Stedelijk van haar werk waaronder de papierrollen met de aanzet tot haar werk en daarbij ook de video die goed laat zien wat haar onuitputtelijke bronnen zijn, is Marlene Dumas voor mij Kunstenaar van het jaar over de volle breedte.”

Marlene Dumas versloeg bij de strijd om de titel Anton Corbijn, die als tweede eindigde, gevolgd door Daan Roosegaarde en Co Westerik. Op de vijfde tot en met achtste plaats eindigen respectievelijk Marc Mulders, Iris van Herpen, Erwin Olaf en Levi van Veluw. Zij voeren de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars aan, de lijst waarin jaarlijks de honderd meest gewaardeerde beeldend kunstenaars zijn opgenomen.

De verkiezing Kunstenaar van het Jaar is de oudste en verreweg grootste verkiezing op het terrein van kunst in Nederland. Aan de verkiezing is een prijs van 10.000 euro verbonden. Meer dan 41.000 mensen brachten hun stem uit voor de verkiezing, die een juryronde en meerdere publieksrondes kent. Vorig jaar won fotograaf Erwin Olaf de prijs. Eerder werden Giovanni Dalessi (2013), Ted Noten (2012), Sam Drukker (2011), Ans Markus (2009/2010), Henk Helmantel (2008), Ad Arma (2007), Jeroen Hermkens (2006), Jacques Tange (2005), Jurriaan van Hall (2004) en Corneille (2003) benoemd met de titel Kunstenaar van het Jaar.

Lees ook:Daan Roosegaarde is Kunstenaar van het Jaar
Lees ook:Stem op de Kunstenaar van het Jaar
Lees ook:Kies de Kunstenaar van het Jaar
Lees ook:Kies de Kunstenaar van het Jaar 2015
Lees ook:Ted Noten Kunstenaar van het Jaar 2012

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>