Kies de Kunstenaar van het Jaar

Sinds 2003 wordt jaarlijks de Kunstenaar van het Jaar gekozen. Daarbij zijn twee categorieën in te vullen: de Galerie Hedendaagse Kunstenaars en de Galerie der Onsterfelijken. De verkiezing, een initiatief van de Stichting Kunstweek. U kunt al stemmen op uw favoriete kunstenaars!

De Galerie van Hedendaagse Kunstenaars omvat de top 100 van meest gewaardeerde levende Nederlandse Kunstenaars en de Galerie der Onsterfelijken is de top 100 van meest gewaardeerde overleden Nederlandse Kunstenaars. De verkiezing verloopt via vier rondes, waaronder twee publieksrondes, waarin u dus kunt stemmen op uw favoriete kunstenaars. De titel Kunstenaar van het Jaar is de eretitel voor de kunstenaar die als hoogste eindigt in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars. Overigens is er ook ruimte voor het Talent van het Jaar. Talent van het jaar is de kunstenaar die jonger is dan 35 jaar en het hoogst eindigt in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars. Oudere kunstenaars maken kans op de eretitel Briljanten Kunstenaar. Deze titel gaat naar de kunstenaar die ouder is dan 65 jaar en het hoogst eindigt in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars.

Bij de vorige verkiezing werd Marlene Dumas gekozen tot Kunstenaar van het Jaar en werd Daan Roosegaarde Talent van het Jaar. Arno Kramer werd uitgeroepen tot de Briljanten Kunstenaar. Andere kunstenaars die sinds 2003 de titel Kunstenaar van het Jaar mochten dragen zijn Corneille, Jurriaan van Hall, Jacques Tange, Jeroen Hermkens, Ad Arma, Henk Helmantel, Ans Markus, Sam Drukker, Ted Noten, Giovanni Dalessi, Erwin Olaf en dus Marlene Dumas. De eerste verkiezingsronde is reeds geweest. Dit was de nominatieronde. Circa 100 kunstkenners hebben daarbij hun meest gewaardeerde kunstenaars voor nominatie voorgedragen. De 90 meest voorgedragen kunstenaars zijn de genomineerde kunstenaars. De genomineerden zijn hier te bekijken.

De tweede ronde is de eerste publieksronde en deze is op 1 juli van start gegaan. In deze ronde kan iedereen stemmen op maximaal twee genomineerde kunstenaars en desgewenst op een kunstenaar naar eigen keuze. Deze ronde leidt tot de bepaling van de 25 halve finalisten. In de derde verkiezingsronde brengen de 100 kunstkenners nogmaals een stem uit op de 25 halve finalisten. Deze ronde leidt tot de 8 finalisten, waarna het publiek weer aan de slag mag. Deze publieksronde vindt een week voor de Kunstweek plaats, zodat tijdens de Kunstweek de winnaars van de titels bekend kunnen worden gemaakt.

Wilt u meestemmen op uw favoriete kunstenaar(s)? Breng dan hier uw stem uit!

Lees ook:Kies de Kunstenaar van het Jaar 2015
Lees ook:Stem nog op uw Kunstenaar van het Jaar
Lees ook:Daan Roosegaarde is Talent van het Jaar
Lees ook:Stem op de Kunstenaar van het Jaar
Lees ook:Welke galerie wordt Galerie van het Jaar 2017?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>