Museum Boijmans van Beuningen krijgt topstukken in bruikleen

Links: René Magritte, La reproduction interdite, 1937. Collectie: Museum Boijmans Van Beuningen.
Rechts: Salvador Dalí, Couple aux têtes pleines de nuages, 1936. Collectie: Museum Boijmans Van Beuningen.

Vanwege de vermaarde internationale kunstcollectie ontvangt Museum Boijmans Van Beuningen vanuit de hele wereld bruiklenen voor spraakmakende tentoonstellingen. Dit zal ook gelden voor de periode 2015-2017. Hierbij volgt een overzicht van de belangrijkste bruiklenen waarvoor een bezoek aan het Rotterdamse museum zeker de moeite waard is!De eerste tentoonstelling met bruiklenen is ’De ontdekking van het dagelijks leven – van Bosch tot Bruegel’. Deze opent op zaterdag 10 oktober 2015 en bevat zeldzame werken uit onder andere het Louvre en het Kunstmuseum Wenen. Ontdek bij deze tentoonstelling het dagelijks leven in de 16de eeuw. Laat u meevoeren in de wereld van bordelen, schaatsende menigten, dansende boeren en ongelijke liefde. Het museum toont schilderijen en prenten vol ironie en zelfspot die de maatschappij weerspiegelen en die aan de keurigheid voorbij gaan. Nooit eerder is een tentoonstelling met topwerken uit de late Middeleeuwen rondom dit thema gemaakt. Met kunstwerken van Jheronimus Bosch, Lucas van Leyden en Quinten Massys, Jan Sanders van Hemessen, Marinus van Reymerswaele, Jan Provoost, Pieter Aertsen, Joachim Beuckelaer en van Pieter Bruegel de Oude. Deze tentoonstelling loopt tot 17 januari 2016.

Een jaar later, in het najaar van 2016, toont het museum schilderijen en tekeningen van Fra Bartolommeo. Het museum bezit een prachtige collectie tekeningen van deze kunstenaar uit de Italiaanse Renaissance. Fra Bartolommeo (1473-1517) was een tijdgenoot van Leonardo Da Vinci, Rafaël en Michelangelo. Voor het eerst in de geschiedenis komen zijn eeuwenoude schilderijen vanuit de hele wereld naar Nederland. In Nederland is deze schilder relatief onbekend, toch behoren zijn tekeningen en altaarstukken tot de absolute hoogtepunten van de Italiaanse Renaissance. De grootste collectie studietekeningen van deze meesterschilder bevindt zich in Rotterdam. De tentoonstelling met tekeningen en schilderijen richt zich op het creatieve proces, het ontstaan van de schilderijen en het glorieuze eindresultaat. Deze tentoonstelling is te zien tot en met 15 januari 2017.

In het voorjaar van 2017 komen vier topcollecties van het surrealisme samen. Iconische kunstwerken uit de voormalige collecties van Edward James, Roland Penrose en Gabrielle Keiller en uit de collectie van Ulla en Heiner Pietzsch vormen een ongeëvenaard overzicht van het surrealisme. Topstukken van onder meer Salvador Dalí, René Magritte en Max Ernst zullen naar Rotterdam komen. In samenwerking met de Hamburger Kunsthalle en de Scottish National Gallery of Modern Art in Edinburgh brengt het Rotterdamse museum van over de hele wereld absolute iconen bijeen uit vier belangrijke privécollecties. De tentoonstelling belicht de droomwereld, fantasie, gekte en de onbeteugelde passie van niet alleen de kunstenaars maar ook de verzamelaars van de wereldberoemde surrealistische kunst. Deze tentoonstelling is te zien vanaf 11 februari tot en met 28 mei 2017.

BRON: Persbericht Museum Boijmans van Beuningen

Lees ook:Museum Boijmans van Beuningen verlengt Van Bosch tot Bruegel
Lees ook:Museum Boijmans Van Beuningen brengt zes panelen van Pieter Bruegel de Oude bij elkaar
Lees ook:Groot succes: 147.000 bezoekers voor Van Bosch tot Bruegel
Lees ook:Rondom Fra Bartolommeo in Boijmans van Beuningen
Lees ook:Boijmans van Beuningen toont het verhaal achter de collectie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>