Realisme in de hedendaagse kunst

Chiefs & Spirits' werk Lost van Willem van der Hofstede, een acrylwerk op linnen 120x180 cm CREDITS: Chiefs & Spirits

Chiefs & Spirits’ werk Lost van Willem van der Hofstede, een acrylwerk op linnen 120×180 cm CREDITS: Chiefs & Spirits

In de Passenger Terminal Amsterdam (PTA) wordt van 15 tot en met 18 januari voor de twaalfde keer de kunstbeurs REALISME gehouden, de enige kunstbeurs waar uitsluitend hedendaagse figuratieve kunst te zien is. 30 gerenommeerde galerieën uit binnen- en buitenland tonen en verkopen er werk van zowel Nederlandse als internationale kunstenaars die zich hebben toegelegd op de figuratie en het realisme in schilder- en beeldhouwkunst.

Er is zowel werk te vinden van kunstenaars die al grote bekendheid genieten als van jong talent dat de figuratieve kunst nieuwe impulsen geeft. De deelnemers dit jaar zijn de volgende galerieën: ARTITLED Contemporary, Galerie Année, Galerie Den Andel, ARCHAEOPTERYX, Van Campen & Rochtus, Chiefs & Spirits, Contempo Galerie, Galeria Contrast, Deelen Art, Galerie Dom’Arte, Espace Enny, Fotogalerie Utrecht, Collectie Harms Rolde, Heissingsart Galerie, Huub Hannen Galerie, Jan van Hoof Galerie, De KunstSalon, Galerie Kunstbroeders, Wijnkoperij De Kasteelhoeve, Galerie Bianca Landgraaf, Galerie Lauswolt, Galerie Mokum, Eduard Planting Galery, Galerie Petit, Galerie Post + Garcïa, Thompson’s Galleries, 99 Uitgevers/Publishers, Mark Peet Visser Gallery, Alicia Winters Galería, Galerie Wilms, Wackers Academie en Galerie Lilja Zakirova.

Tijdens de beurs zijn er ook diverse activiteiten gepland. Gemma van Bekkum, curator van het Ampelhaus is uitgenodigd op Realisme een expositie te organiseren. Het Ampelhaus staat in het Duitse stadje Oranienbaum. Er wordt werk gepresenteerd van Nederlandse kunstenaars en ontwerpers rond de thema’s hergebruik, recycling en transformatie. Op donderdag 15 januari zullen er Artist Talks plaatsvinden. De exposerende kunstenaars zullen het publiek een kijkje geven in het maakproces en de achtergronden van hun werk. De sprekers zijn: Gemma van Bekkum (curator Ampelhaus), Marjolein Loppies (fotografie), de schilders Peter Smit, Robert Vorstman, Paul Smulders en Jan Pieter Foppen en beeldhouwer Nicolas Dings.  De Wackers Academie zal zoals elk jaar workshops, demonstraties en een tentoonstelling verzorgen. De Wackers Academie Amsterdam is de plek in Nederland voor klassiek figuratief  kunstonderwijs. Docenten en studenten exposeren bij verschillende galerieën op Realisme.

Op Realisme krijgt u verder een voorproefje van MORE, het grootste museum voor Nederlands Modern Realisme dat ontstaan is uit de collectie van Hans Melchers. De collectie bevat werken van de bekendste Nederlandse realisten van de afgelopen 100 jaar onder wie Jan Mankes, Pyke Koch, Carel Willink, Raoul Hynckes, Charley Toorop, Wim Schuhmacher, Philip Akkerman, Hermanus Berserik, Jan Beutener en Co Westerik. Museum MORE is gehuisvest in Gorssel en opent voor publiek op zondag 24 mei 2015. Het museum is ontworpen door architect Hans van Heeswijk, die eerder ook verantwoordelijk was voor de verbouwing van de Hermitage in Amsterdam en het Mauritshuis in Den Haag. In 2016 opent MORE een tweede locatie in Kasteel Ruurlo. Daar zal de focus liggen op leven en werk van Carel Willink. Deze en nog veel meer activiteiten zult u allemaal meemaken op REALISME.

Kijk voor meer informatie hier.

 

Lees ook:Realisme: de beurs voor hedendaagse figuratie
Lees ook:Museum MORE maakt zich op voor de opening
Lees ook:Museum MORE verwerft werk Carel Willink
Lees ook:Te koop: abstract stilleven Carel Willink
Lees ook:Beelden Vaders en Zonen aan zee

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>