Realisme: de beurs voor hedendaagse figuratie

Barba’s interpretatie van de Tuin der Lusten van Bosch CREDITS: Galería Contrast via Realisme

Eind januari is het weer tijd voor de gespecialiseerde kunstbeurs Realisme. Realisme is de enige kunstbeurs die uitsluitend gewijd is aan hedendaagse figuratieve en realistische kunst. De 13e editie van de beurs vindt dit jaar plaats van donderdag 21 tot en met zondag 24 januari 2016 in de Passenger Terminal Amsterdam (PTA).
Aan de beurs wordt deelgenomen door 30 gerenommeerde galerieën uit binnen- en buitenland die zich hebben gespecialiseerd in hedendaagse figuratieve schilder- en beeldhouwkunst, tekeningen, grafiek en fotografie. De galerieën tonen en verkopen naast werk van kunstenaars die al grote bekendheid genieten, ook werk van jong opkomend talent dat de figuratieve kunst nieuwe impulsen geeft. De deelnemende galerieën zijn 99 Uitgevers/Publishers, Galerie Année, Galerie Bianca Landgraaf, Galerie Van Campen & Rochtus (B), Galerie Chiefs & Spirits, Collectie Harms Rolde, Contempo Galerie, Galeria Contrast (Sp), Galerie Dom’Arte, Eduard Planting Gallery Fine Art Photographs, Eksteen Inart, Fotogalerie Utrecht, Galerie Franzis Engels, HCH Gallery/Het Cleyne Huis, Heissingsart Galerie (D), Huub Hannen Galerie, Jan van Hoof Galerie, Galerie Kunstbroeders, De KunstSalon, Galerie Lauswolt, Luycks Gallery, Mark Peet Visser Gallery, Galerie Mokum, Morren Galleries, Galerie Oranjerie, Galerie Petit, Post & Garcia, Galerie De Roos van Tudor, Galerie de Vis, Wackers Academie en Alicia Winters Galería.

Een speciaal werk dat getoond zal worden is een groot drieluik van Lluis Barba, geïnspireerd op een werk van Jheronimus Bosch. Dit werk zal in de entreehal van de PTA te bewonderen zijn. Barba wordt vertegenwoordigd door Galería Contrast (stand 29). Het werk is een interpretatie van Bosch’ beroemde werk Tuin der Lusten (ca. 1485), dat in het Pradomuseum in Madrid hangt.

Nu de opwinding onder kunstenaars over de vele mogelijkheden van de digitale fotografie een beetje is geluwd en het publiek gewend is geraakt aan de meest spectaculaire vormen van digitale bewerking, grijpen sommige fotografen juist weer terug naar de bewerkelijke technieken uit de beginjaren van dit revolutionaire medium. Eén van die technieken is de collodion of ‘natte plaat’ fotografie, in 1851 uitgevonden door Frederic Scott Archer, waarbij een kleverige lichtgevoelige vloeistof op een plaat wordt gegoten die direct daarna gebruikt wordt om een foto te maken. Het zwart-wit resultaat is verbluffend gedetailleerd en indringend. De Nederlandse fotograaf Alex Timmermans, die op Realisme exposeert bij Eduard Planting Gallery, vindt het werken in deze techniek uitdagend en inspirerend en gebruikt hem voor zijn geënsceneerde nostalgisch-moderne fotografie.

Op Realisme 2016 kan het publiek zich ter plaatse laten portretteren met de collodion techniek. Barend van Herpe en Annemarie van der Heijden van de Silver Portrait Store richten op uitnodiging van exposant 99Uitgevers/Publishers een studio in op de beursvloer waar zij direct een uniek portret maken, dat in het bijzijn van de geportretteerde wordt ontwikkeld in de donkere kamer. Een unieke ervaring! De techniek is tijdrovend, dus er kunnen slechts 3 portretten per dag gemaakt worden.  Kijk op de website voor meer informatie en reserveren.

Op de beursvloer, in de zogenaamde Backstage, organiseert de Amsterdamse Wackers Academie workshops, demonstraties en een tentoonstelling. De Wackers Academie is al meer dan 25 jaar de plek in Nederland voor klassiek figuratief  kunstonderwijs. Docenten en oud-studenten als Sam Drukker, Maarten Welbergen en Irma Braat exposeren regelmatig bij galerieën die deelnemen aan Realisme. Onder deskundige leiding mag het publiek op Realisme elk jaar het eigen tekentalent uitproberen naar levend model.

Realisme is te bezoeken van donderdag 21 tot en met zondag 24 januari 2016 en is dagelijks geopend van 11.00 tot 19.00 uur. Realisme vindt plaats in de goed per eigen én openbaar vervoer bereikbare Passenger Terminal Amsterdam (PTA). De PTA is gelegen aan de Piet Heinkade 27 aan het IJ, achter en op loopafstand van het Centraal Station (ca. 12 min). De PTA is ook bereikbaar met tram 26 (halte Muziekgebouw) of bus 48 (halte Jan Schaeferbrug). Bovendien beschikt de PTA over een ruime parkeergelegenheid. De beurs wordt georganiseerd door Stichting Fair, vertegenwoordigd door Rutger Brandt (Galerie Mokum) en Erik Hermida (Onderneming & Kunst).

BRON: Persbericht Realisme

Lees ook:Realisme in de hedendaagse kunst
Lees ook:Kunstbeurs Realisme 12
Lees ook:Kunst kopen op de KunstRAI met de KunstKoop
Lees ook:Kunst voor weinig op Affordable Art Fair
Lees ook:Urban Painters Amsterdam brengt ode aan Landgoed Zonnestraal

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>