Kop van keizer Constantijn is in De Nieuwe Kerk

De kop van Constantijn CREDITS: Janiek Dam

Deze week is de nauwgezet gereproduceerde kop van een oorspronkelijk 12 meter hoog antiek beeld van de Romeinse keizer Constantijn geplaatst in De Nieuwe Kerk Amsterdam voor de tentoonstelling Rome. De droom van keizer Constantijn. De kop is drie meter hoog en weegt ruim vijfduizend kilogram. Het is het eerste en grootste object in de tentoonstelling. Het origineel van de kop staat al meer dan 400 jaar op de binnenhof van de Capitolijnse Musea in Rome. Het is een van de bekendste monumentale beelden van een keizer uit de klassieke Romeinse oudheid. Het origineel kan niet worden uitgeleend voor tentoonstellingen, daarom hebben Duitse specialisten met behulp van innovatieve driedimensionale scantechnologie deze unieke kopie gemaakt van Italiaans marmer. Directeur Cathelijne Broers had de eer de kop te mogen onthullen.

Zeldzame kunstschatten uit onder andere de Vaticaanse Musea komen in het najaar van 2015 vanuit Rome naar De Nieuwe Kerk Amsterdam voor de tentoonstelling Rome. De droom van keizer Constantijn. Kunstschatten uit de Eeuwige Stad. Zij verbeelden een van de meest fascinerende geschiedenissen van de oudheid: hoe Rome in de vierde eeuw transformeerde van multireligieuze keizerlijke hoofdstad vol tempels met kolossale keizerbeelden tot pauselijk centrum gedomineerd door kerken met kruisen. Het is een succesverhaal in slow motion: hoe het christendom in korte tijd van een kleine geloofsgemeenschap een dominante religie kon worden, met een allesbepalende invloed op de westerse wereld. Een snelle ommekeer die vooral mogelijk werd dankzij één persoon: keizer Constantijn de Grote.

BRON: Persbericht De Nieuwe Kerk

Lees ook:230.000 bezoekers voor De Nieuwe Kerk in 2015
Lees ook:84.000 bezoekers voor Rome. De droom van keizer Constantijn
Lees ook:De magie van Rome
Lees ook:Klassiek tijdens Museumnacht in De Nieuwe Kerk
Lees ook:Het Rome van Augustus

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>