Het Rome van Augustus

Van Rome naar Romeins onder keizer Augustus CREDITS: W Books

Onder het bewind van de Romeinse keizer Augustus werd Rome omgetoverd tot een stad van allure. Het was onder het keizerlijke bewind van Augustus dat een uitgebreid bouwprogramma werd doorgevoerd, waardoor de stad zich ontwikkelde van ‘plattelandsstad’ tot rijke hoofdstad van het Romeinse Rijk. Dit jaar is het 2.000 jaar geleden dat keizer Augustus overleed. Het Allard Pierson Museum blikt met een expositie terug op zijn bewind. 

Keizer Augustus was de eerste keizer van Rome. De Romeinse auteur Suetonius omschreef de nalatenschap van keizer Augustus als volgt: ..‘hij trof een stad aan gebouwd uit baksteen en liet deze in marmer achter’ (Aug. 28:3)’. Onder keizer Augustus kwam er ruimte voor rust en stabiliteit in het Romeinse Rijk. Dat leverde Augustus al veel waardering op van het gewone volk, maar het feit dat hij ook echt aan de gewone mens dacht deed dit des te meer. Het bouwprogramma onder Augustus richtte zich namelijk niet alleen op grootse bouwwerken ter ere van de goden of de keizer zelf maar juist ook op accommodaties voor het gewone volk. Het maakte Augustus tot een geliefde keizer, die de welvaart in het rijk liet toenemen.

Zoals zoveel gebouwen uit de rijke historie van het Romeinse Rijk verdwenen veel van de bouwwerken onder de grond. De monumenten veranderden van functie of werden gerestaureerd. In het Allard Pierson Museum worden tijdens de expositie zes gebouwen uit het Rome van Augustus getoond. Dit gebeurt aan de hand van een digitale reconstructie op basis van de archeologische vondsten. Daarbij is gekozen voor een combinatie met de visie van de 18e eeuwse Italiaanse kunstenaar Giovanni Battista Piranesi én door de lens van de moderne camera.

Bij de expositie verschijnt ook nog een boek, uitgegeven door W Books. In dit boek, Van Rome naar Romeins, wordt de diversiteit van het Romeinse Rijk uitgelegd aan de hand van zeven thema’s. Het boek is verkrijgbaar voor 24,95 euro. ISBN 9789462580169 voor de Nederlandse editie en ISBN 9789462580466  voor de Engelse editie. De tentoonstelling in het Allard Pierson Museum is te zien vanaf 24 september tot en met 1 februari 2015.

 

Lees ook:Kop van keizer Constantijn is in De Nieuwe Kerk
Lees ook:De magie van Rome
Lees ook:Allard Pierson Museum houdt Krim-goud voorlopig zelf
Lees ook:Allard Pierson Museum krijgt nogmaals DWDD-pop-up museum
Lees ook:84.000 bezoekers voor Rome. De droom van keizer Constantijn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>