De magie van Rome

Het Rome van Keizer Constantijn in De Nieuwe Kerk CREDITS: De Nieuwe Kerk

Rome, een stad die tot de verbeelding spreekt. Een stad met historie, mooie herinneringen voor de mensen die er zijn geweest, maar vooral een stad die nauw verbonden is met Constantijn, keizer Constantijn. Het is zijn Eeuwige Stad die centraal staat in een boek over Rome, in een tentoonstelling over Rome in De Nieuwe Kerk en in nog een ander boek van schrijfster Rosita Steenbeek. 

Wat Rome met mensen doet is voor iedereen verschillend. Ik ken mensen die er ten huwelijk zijn gevraagd, ik ken mensen die er via de middelbare school voor het eerst kwamen en er zijn mensen die er jaarlijks naar terug keren. Zelfs al heb je geen muntje in de beroemde Trevi-fontein gegooid, Rome zit uiteindelijk in je bloed of in ieder geval in je hoofd en in je hart, via de herinneringen en de indrukken die je er hebt opgedaan. Persoonlijk kwam ik in 1998 voor het eerst met Rome in aanraking. Destijds ging ik met medeleerlingen van mijn middelbare school naar Italië en zagen we alle hotspots in de hoofdstad. De indruk die de stad op mij maakte is nog steeds aanwezig in mijn leven. En misschien is het juist daarom wel dat de tentoonstelling in De Nieuwe Kerk en de bijbehorende documentatie mij zo aanspreekt.

De tentoonstelling Rome – De Droom van Keizer Constantijn – Kunstschatten uit de Eeuwige stad in De Nieuwe Kerk in Amsterdam toont de geschiedenis van de wereldstad Rome. Hoe kon een stad als Rome zich in betrekkelijk korte tijd ontpoppen tot een stad waarin een wereldreligie de basis vond? De tentoonstelling toont deze ontwikkeling in de geschiedenis aan de hand van zo’n 80 objecten. Deze objecten zijn naar De Nieuwe Kerk gebracht na een unieke samenwerking met de professoren dr Eric Moormann, dr Sible de Blaauw en drie musea in Rome, te weten het Musei Vaticani, het Musei Capitolini en het Nationaal Romeins Museum, met onder meer het Palazzo Massimo en de Thermen van Diocletanius. Ook is er een bijzondere bruikleen uit de St.-Pieter aanwezig in de expositie. Eigenlijk is heel de expositie bijzonder, aangezien de getoonde objecten grotendeels voor het eerst in Nederland te zien zijn. Een unicum dus!

Het gaat  te ver om te verklappen wat er dan zoal in de expositie te zien is, maar het zal zeker niet teleurstellen. Het is bijzonder om te zien hoe met behulp van objecten de ontwikkeling van het christendom is uit te beelden. Het christendom kreeg namelijk onder de leiding van Keizer Constantijn steeds meer een gezicht in de stad Rome. De expositie toont de christelijke religieuze traditie, maar tegelijk ook de verbondenheid met andere religies en oude culturen, zoals de Grieks-Romeinse cultuur. Aan de hand van de objecten waan je je bijna als in Rome. De objecten zijn immers afkomstig uit echte Romeinse musea, waarbij het gros uit de Vaticaanse musea afkomstig is. Terugdenkend aan mijn middelbare schooltijd weet ik nog dat bepaaldde werken uit het Musei Capitolini een onuitwisbare indruk op mij maakten. Destijds reed ik nog paard en het werk van Tomasso Lauretti, Victory at Lake Regillus, bevatte een paard dat een exacte kopie leek van het paard waar ik toentertijd op reed, Radar. Die fresco was voor mij het hoogtepunt, maar ook de vele sculpturen, de borstbeelden en in het bijzonder dan ook de kop van Constantijn, waarvan in De Nieuwe Kerk een kopie is geplaatst voor de tentoonstelling, spraken tot de verbeelding. Voor de mensen die nooit eerder in Rome waren, is de tentoonstelling in De Nieuwe Kerk dan ook de kans om een eerste keer kennis te maken met de stad.

Er is echter nog een mogelijkheid om kennis te maken met de stad Rome. Uiteraard beveel ik de tentoonstelling gewoon van harte aan, maar wie niet de mogelijkheid heeft of twijfelt kan wellicht eerder het boek Rome – De Droom van Keizer Constantijn (ISBN 978-90-78653-56-1) aanschaffen. In dit boek, een soort catalogus van de expositie, zijn alle voorwerpen uit de tentoonstelling te zien. Het boek biedt bovendien extra achtergrondinformatie bij de objecten zelf maar ook bij de tentoonstelling. Het is een klein geschiedenisboek dat hoort bij de tentoonstelling en door het compacte formaat is het ideaal als naslagwerk om snel iets over de historie van Rome te weten te komen. Het boek kost 19,95 euro.

Wie liever houdt van een fictief verhaal, kan ook kiezen voor het boek De Triomfboog – een Reis in de Tijd  van Rosita Steenbeek. Hoewel het een boek is gericht op een wat jeugdiger publiek, is het ook voor volwassen lezers best leuk om te lezen. Het is Rosita Steenbeek gelukt om op een speelse manier geschiedenis over te brengen op de jeugd, zonder daarbij de moderne tijd uit het oog te verliezen. Bijzonder aan deze uitgave is ook dat Rosita Steenbeek Rome als geen ander kent. Ze woont en werkt er en schreef al meerdere boeken over ‘haar’ stad. Dit boek is het eerste kinderboek dat Steenbeek schreef en mede daarom is het al een echte musthave voor de Steenbeek-fans. ISBN 978-90-78653-59-2 voor 14,95 euro.

De expositie Rome – De droom van Keizer Constantijn – Kunstschatten uit de Eeuwige Stad is te zien tot en met 7 februari 2016. Kijk voor meer informatie hier.

Lees ook:84.000 bezoekers voor Rome. De droom van keizer Constantijn
Lees ook:Kop van keizer Constantijn is in De Nieuwe Kerk
Lees ook:230.000 bezoekers voor De Nieuwe Kerk in 2015
Lees ook:Het Rome van Augustus
Lees ook:Klassiek tijdens Museumnacht in De Nieuwe Kerk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>