Kunsthal maakt zich op voor Keith Haring

01 – Keith Haring
Zonder titel, vinylverf op vinyltarp, 365,7 x 375,9 cm,
1982 © Keith Haring Foundation
Salama bint Hamdan Al Nahyan Stichting, Abu Dhabi

Op zondag 20 september opent ‘Keith Haring. The Political Line’ in de Kunsthal Rotterdam. Met 120  kunstwerken uit internationale verzamelingen gaat de tentoonstelling uitvoerig in op de sociale en politieke aspecten van het levenswerk van de wereldberoemde kunstenaar en activist Keith Haring. 

Opvallend genoeg vond zijn eerste tentoonstelling buiten de Verenigde Staten in 1982 plaats in Rotterdam. Vijfentwintig jaar na zijn dood laat de Kunsthal zien dat zijn werk nog niets aan zeggenschap verloren heeft. De kunstwerken van Keith Haring zijn indrukwekkend en vormen een visueel spektakel: van de vroege ‘subway drawings’ – zijn eerste publieke werken in New Yorkse metrostations – en enorme schilderijen op canvas en vinyl zeildoek tot talrijke werken op papier, objecten en sculpturen. De thematische opstelling van de kunstwerken in ‘The Political Line’ toont samen met dagboekfragmenten, archief- en documentairemateriaal hoe toegewijd Haring zich inzet voor de complexe vraagstukken in zijn tijd. De invloed van Haring op zijn generatie en die erna is enorm. En hoewel zijn carrière slechts een decennium duurde, is het effect van zijn beeldtaal onverminderd.

De tentoonstelling is een samenwerking tussen de Kunsthal Rotterdam, Kunsthalle der Hypo-Kulturstiftung in München, gastcurator dr. Dieter Buchhart en de Keith Haring Foundation in New York. ‘The Political Line’ is gebaseerd op de gelijknamige tentoonstelling in het Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris en Le Centquatre (2013) en het Fine Arts Museum in San Francisco (2014, de Young Museum). Speciaal voor de Kunsthal is de tentoonstelling aangevuld met materiaal over Harings bezoeken aan Nederland.

Keith Haring is nog steeds een grote inspiratiebron voor velen. In aanloop naar en tijdens de tentoonstelling ‘Keith Haring. The Political Line’ in Rotterdam zijn verschillende initiatieven en samenwerkingen tot stand gekomen. In de speciaal voor de tentoonstelling ontwikkelde trailer, wordt de verbinding gelegd tussen het New York van de jaren 80 van Keith Haring en het ‘urban’ Rotterdam anno nu. Bekende en minder bekende Rotterdammers spreken inspirerende quotes uit van Keith Haring. Aan de trailer werkten mee: Ivo Opstelten, RyanTino Troenokarso, Uriah Arnhem, Erwin Zimmerman (alias ‘Git Hyper’), Aruna Vermeulen en Chris Versteeg. De trailer is vanaf 15 september te zien via het Kunsthal YouTube kanaal.

“Art is for Everyone”, een bekende uitspraak van Keith Haring, is het thema van de door de Kunsthal georganiseerde Art Challenge. Een wedstrijd en ‘community art project’ in één. De wedstrijd daagt grafisch ontwerpers, kunstenaars, tekenaars, street artists en cartoonisten uit om zich te laten inspireren door Keith Haring en de titel van de tentoonstelling ‘The Political Line’. Uit de 55 inzendingen zijn drie winnende ontwerpen gekozen. Deze worden door het publiek voltooid als groot, gezamenlijk kunstwerk in de geest van Keith Haring. Het werk van Deimion van der Sloot had de aftrap tijdens LowLands en krijgt een vervolg op 19 en 20 september in de Bijenkorf Rotterdam. Zondag 13 september, tijdens 24 uur cultuur wordt het ontwerp van Arijan van Wijngaarden bij Rotterdam Centraal Station door het publiek kleur gegeven met verf en kwast. Tijdens het Keith Haring Weekend op 10 en 11 oktober is de beurt aan het ontwerp van Mark Dolk in het Museumpark. Kijk voor meer informatie op www.kunsthal.nl/artchallenge

De herkenbare, iconische symbolentaal en de klare lijn in het werk van Keith Haring is tijdens de tentoonstelling ook te zien in het straatbeeld van Rotterdam. Buitelende, rennende figuren en blaffende honden trekken een spoor door Rotterdam. Het zwaartepunt van deze citydressing ligt op het grootste metrostation van Rotterdam, station ‘Beurs’, en met rede. Keith Haring heeft tussen 1980 en 1985 duizenden ‘Subway drawings’ gemaakt, de inmiddels wereldbekende krijttekeningen op het zwarte papier in de reclameframes van de New Yorkse ondergrondse. Kunstenaar Jan Rothuizen brengt voor de tentoonstelling het heden, verleden en de toekomst van de Keith Haring Studio in New York in kaart. De nalatenschap van Keith Haring en het werk dat tot op de dag van vandaag wordt verricht door de Keith Haring Foundation, gehuisvest in het voormalig atelier van Keith Haring, maakt Rothuizen visueel inzichtelijk in een tekening in zijn persoonlijke stijl.

In gezamenlijke opdracht van Nationale-Nederlanden (partner van de tentoonstelling ‘Keith Haring. The Political Line’) en de Kunsthal heeft ontwerper Johan Moorman een zestienmeterlang ontwerp gemaakt met de titel ‘Nothing is important, so everything is important’, een bekende quote van Keith Haring. Het werk is tot en met 7 februari te zien in het NN DE Café in het gebouw Delftse Poort in Rotterdam. Met de tentoonstelling als aanleiding lanceert STOP AIDS NOW! een nieuwe Keith Haring ArtBag.

Keith Haring overleed op 31-jarige leeftijd aan aids gerelateerde complicaties. In de laatste jaren van zijn leven zet hij zijn bekendheid in om aandacht te krijgen voor de strijd tegen aids en spreekt hij openlijk over zijn HIV infectie om het stigma rond deze ziekte te helpen verminderen. Het kunstwerk ‘Untitled, 1989’, dat op de nieuwe ArtBag prijkt, maakte hij een jaar na zijn diagnose. De tas is voor € 5 te koop in de Keith Haring Pop Shop in de Kunsthal, in de Bijenkorf Rotterdam en via www.stopaidsnow.nl/artbag. De opbrengst van de ArtBag komt ten goede aan projecten van STOP AIDS NOW!

BRON: Persbericht Kunsthal Rotterdam

 

Lees ook:Laatste week voor succesvolle Keith Haring tentoonstelling in de Kunsthal
Lees ook:Kunsthal en ING organiseren eerste Kunstbuzz voor scholieren
Lees ook:Kunsthal Rotterdam en International Film Festival Rotterdam komen samen tijdens MASH-UP!
Lees ook:24 uur Cultuur in Rotterdam
Lees ook:Keith Haring tentoonstelling in Brooklyn Museum

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Kunsthal maakt zich op voor Keith Haring

 1. Martijn de Groot

  Ik kan niet wachten ;) ! Keith Haring is een grote inspiratiebron voor het maken van “niet al te gecompliceerde kleurrijke kunst” in een heel tof jasje. Zonde dat ie zo vroeg is overleden !

    /   Reply  / 
  1. José van der Wegen Auteur

   Hoi Martijn,

   Ik denk dat een groot deel van kunstminnend Nederland hier op zit te wachten :-) Net als jij kan ook ik niet wachten!

   Groet,
   José

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>