Framer Framed presenteert Crisis of History #2

Nermine Hammam, The Battle, Digitale Fotografie, geprint op Hahnemuhle Fine Art Rice Paper. Collectie Nationaal Museum van Wereldculturen. Coll.nr. TM-6481-2. Met dank aan BankGiro Loterij

Framer Framed presenteert vanaf zondag 8 februari Crisis of History #2: Fight History – Strategies of Resistance. Dit is het tweede deel van het drieluik Crisis of History in de Tolhuistuin Amsterdam. In de expositie #2 Fight History – Strategies of Resistance verhouden kunstenaars zich tot historische beelden en verhalen. Op heel diverse wijze gaan zij een debat aan met de hedendaagse beeldvorming over het Midden-Oosten.

De expositie toont onder meer werken uit de collectie van het Nationaal Museum van Wereldculturen. In de serie ‘Unfolding’ verweeft Nermine Hammam (Egypte) gestileerde, Japanse landschappen met beelden van protesten op het Tahir-plein. Geïnspireerd door de 17e en 18e eeuwse prenten is het werk geprint op rijstpapier. Dit combineert de kunstenaar met beelden die in maanden na de revolutie breed werden verspreid door de media en een iconische status verwierven. Door de combinatie van schoon- en wreedheid confronteert en verwart ze de kijker.

De Amerikaanse Aman Mojadidi brengt met zijn installatie mogelijke familiegeschiedenissen aan het licht. Aan de hand van vermeende archeologische objecten en ingebeelde verhalen over zijn voorvader Zaman Mojadidi vermengt hij feit en fictie over de verplaatsing en ontworteling van zijn Afgaanse familie.

Eric Esmailzadeh Parnes (VS) toont werk waarin drones een sleutelrol vervullen. Geïnspireerd op de vangst van een Amerikaanse drone in 2011 in Iran, verwerkt Parnes het onmiskenbare design in een klassiek islamitisch geometrisch patroon. De ‘drones’ zullen ter plekke op een 3D printer worden nagemaakt en vormen de basis voor een geometrisch behang.

Bijna alle kunstenaars in Fight History komen uit het Midden-Oosten. Ondanks hun internationale carrière is het werk van de meesten pas voor het eerst in Nederland te zien. Sommigen creëren nieuw werk voor de tentoonstelling.

Alle deelnemende kunstenaars zijn Alain Declercq, Frankrijk; Aman Mojadidi, VS; Ayman Yossri Daydban, Saudi Arabië/Palestina; Eric Esmailzadeh Parnes, VS/Iran; Imran Ahmad Khan, Pakistan; Nermine Hammam, Egypte; Shadi Alzaqzouq, Palestina/Frankrijk; Tammam Azzam, Syrië en Wafaa Bilal, Irak/VS. Curator van de tentoonstelling is Robert Kluijver, een internationale curator en voormalig diplomaat met veel kennis van het Midden-Oosten.

Elke dinsdagavond is er een publiek programma gerelateerd aan de expositie met films, performance, debat en artist talks. Aanvang 20:00 uur, gratis entree.

#1 The End of History was te zien van 24 mei tot en met 24 augustus in 2014. #2 Fight History – Strategies of Resistance is te zien van 8 februari tot en met 8 maart 2015. #3 Beyond History – Exercise in Imagination zal te zien zijn van 15 maart t/m 26 april 2015. Je vindt Framer Framed in de Tolhuistuin aan de IJpromenade 2 in Amsterdam.

Lees ook:Galeries in karavaan naar Dubai
Lees ook:Israelisch museum omarmt Arabische kunst
Lees ook:De Nieuwe Kerk zet stijgende lijn voort
Lees ook:Victoria & Albert Museum eert Islamitische traditie
Lees ook:Herman van Veen in Singer Museum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>