Was getekend, Rien Poortvliet

‘Lieve Prinses en Prins, Gelukkige feestdagen en God’s Zegen voor 1982, wensen wij U toe. Het gezin Poortvliet’, op één van de kaarten van Poortvliet CREDITS: Koninklijk Huisarchief, Paleis Soestdijk, Rien Poortvliet

 

Tot en met 1 maart 2015 wordt de unieke collectie kerstkaarten tentoongesteld die Rien Poortvliet maakte voor koningin Juliana en prins Bernhard. Een deel van de kerstkaarten is ook te zien op de website van het Koninklijk Huis, onder de tentoonstellingen van het Koninklijk Huisarchief. Deze kaarten waren uitsluitend in de kerstvakantie te bezichtigen. De overige werken in de tentoonstelling ‘Was getekend, Rien Poortvliet’ zijn wel te bezichtigen tot en met 1 maart 2015. 

De kerstkaarten van Poortvliet waren kunstwerkjes an sich. Handgeschilderd en uiteraard ondertekend door Rien Poortvliet zelf, geen wonder dat zowel Koningin Juliana en Prins Bernhard zeer gehecht waren aan de kleine kunstwerkjes. Het was bovendien een illustratie van de warme vriendschap tussen het koninklijk koppel en de kunstenaar. Zowel Prins Bernhard als Rien Poortvliet waren echte natuurliefhebbers. De traditie rond het versturen van handgeschilderde kerstkaarten ontstond op initiatief van Poortvliet in 1969 en liep vele jaren door.

Vanuit het Koninklijk Huis Archief deed de mogelijkheid zich voor om de originele , handgeschilderde kerstkaarten ten toon te stellen. De perfecte locatie voor een dergelijke tentoonstelling is natuurlijk Paleis Soestdijk, waar Juliana en Bernhard een groot deel van hun leven woonden. Om een meer compleet beeld te geven van het oeuvre van Poortvliet, is er speciaal voor Paleis Soestdijk een selectie gemaakt van originele aquarellen en olieverfschilderijen van de kunstenaar.

Rien Poortvliet overleed in 1995, maar hij is nog alom geliefd om zijn prachtige werken. Hij maakte niet alleen tekeningen en schilderijen, maar ook zijn boeken zijn bij velen bekend. Alleen de jongere generaties en kinderen zullen wellicht minder weet hebben van Rien Poortvliet. Voor die laatste groep kan de tentoonstelling op het paleis dan ook een eerste kennismaking vormen met onder meer kabouters. Er is namelijk in het kader van deze tentoonstelling ook een speciale kabouter-zoektocht ontwikkeld door de paleistuinen.
De expositie is te bezichtigen tot en met 1 maart 2015.

Lees ook:Rien Poortvliet Museum geopend
Lees ook:Koningin Juliana in beeld
Lees ook:Palace in Wonderland bij Paleis Soestdijk
Lees ook:Paleis Gubbels: Klaas Gubbels in Oranje
Lees ook:Hermitage Amsterdam memoreert huwelijk Willem II en Anna Pavlovna

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>