Paleis Gubbels: Klaas Gubbels in Oranje

Een werk van Klaas Gubbels in de tuin van Paleis Soestdijk CREDITS: Werner van den Belt

Klaas Gubbels is één van de belangrijkste nog levende Nederlandse kunstenaars. Mede daarom houdt Paleis Soestdijk een thematentoonstelling onder de naam ‘Gubbels in Oranje’ waarin Gubbels zijn imposante oeuvre mag tonen. Een deel hiervan is nog nooit aan het publiek getoond.

Gubbels is vooral beroemd om zijn terugkerende koffiepotten, stoelen, tafels, stillevens en werkt daarnaast vaak met de thema’s koning(in) en kroontafel. Daarmee is zijn werk bij uitstek geschikt voor een Koninklijke entourage als Paleis Soestdijk. De tentoonstelling op Paleis Soestdijk wordt één van de absolute hoogtepunten van zijn ruim vijftig jaar durende kunstenaarschap. De expositie valt bovendien samen met de 80e verjaardag van Gubbels dit jaar.

Wie weleens in Paleis Soestdijk is geweest, weet af van de geschiedenis van de diverse vertrekken in het paleis. Binnen de tentoonstelling is er speciale aandacht voor de kamers die het publiek kent als de Wilhelmina appartementen, de Witte Eetzaal en Olifantenkamer, maar ook de oude watertoren is omgevormd tot een atelier en er staan grote beelden in de paleistuin. Middels de kunst van Gubbels wordt als het ware een dialoog aangegaan met het paleis, waarbij in een aantal gevallen een echt gesprek tot gang komt. Zo hangt de werkkamer van Juliana vol met ‘ hartjes’, kunstwerken die Gubbels elk jaar als verjaardagsgeschenk aan zijn vrouw geeft. Ze hangen in deze ruimte als een eerbetoon aan Juliana en het menselijk gezicht dat ze aan de monarchie heeft gegeven.

Volgens gastconservator Werner van der Belt wordt Paleis Soestdijk door de tentoonstelling tijdelijk Paleis Gubbels. Dat komt mede door het enthousiasme van de kunstenaar die voor de gelegenheid zijn eigen collectie beschikbaar heeft gesteld, maar ook omdat er werken van kunstenaars te zien zijn waar Gubbels graag mee omgaat. Te denken valt aan Fernand Léger, Willem de Kooning, Daan van Golden en René Daniels. Naast de werken van deze kunstenaars zijn er ook  fotowerken van Marie Cecile Thijs, Cherry Duyns en Vincent Mentzel te zien.

De tentoonstelling is te zien van 5 september tot en met 30 november 2014.

Lees ook:Bijzondere Beeldententoonstelling Kunstpark Soestdijk
Lees ook:Koningin Juliana in beeld
Lees ook:Was getekend, Rien Poortvliet
Lees ook:Palace in Wonderland bij Paleis Soestdijk
Lees ook:Paleis Soestdijk opent Palace in Wonderland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>