Hermitage Amsterdam memoreert huwelijk Willem II en Anna Pavlovna

Ritueel zoutvat uit de bruidsschat van Anna Pavlovna
Rusland, 1796
Goud, email
CREDITS: Hermitage Amsterdam

Vlak na Valentijnsdag is het 200 jaar geleden dat de Nederlandse prins Willem, de latere koning Willem II (reg. 1840–49), in het huwelijk trad met Anna Pavlovna, zuster van tsaar Alexander I. Op 21 februari 1816 vond de bruiloft plaats in het Winterpaleis in St.-Petersburg. Ter gelegenheid van dit jubileum zijn vanaf vandaag uit de Koninklijke Verzamelingen in Den Haag een tekening van de intocht van het jonge paar in Amsterdam en een gouden zoutvat uit Rusland te zien in Hermitage Amsterdam. Het zoutvat komt uit de uitgebreide bruidsschat van Anna Pavlovna, met onder veel meer ook meubels, juwelen en een miljoen roebel. Ook in de Hermitage St Petersburg wordt het 200 jaar huwelijk van Anna Pavlovna en Willem II herdacht. Op vrijdag 19 februari wordt daarvoor een ceremonie gehouden in de kerk van het Winterpaleis.

Voordat Anna en Willem trouwden, moest de prins wel naar St.-Petersburg afreizen, want een Romanov mocht alleen huwen wanneer beide partijen elkaar hadden ontmoet en hadden ingestemd. Hoewel Anna zichzelf van hogere afkomst achtte, ging zij akkoord met de keuze voor de protestantse Willem. Volgens de huwelijksakte (ook te zien bij de opstelling) kon Anna haar Russisch-orthodoxe geloof behouden, maar zouden de kinderen een protestantse opvoeding krijgen. Het jonge paar ging wonen op Paleis Soestdijk, dat Willem kreeg voor zijn verdiensten in de Slag bij Waterloo in 1815. Het paleis deed Anna denken aan thuis, Pavlovsk bij St.-Petersburg. Net als dat paleis kreeg Soestdijk toen twee vleugels met zuilengalerijen en een grootse vestibule.

Op dit zoutvat staan de initialen van het tsarenpaar Paul I en Maria Fjodorovna en hun kinderen, onder wie Anna Pavlovna. Het was een geschenk van de inwoners van Moskou aan Paul ter ere van zijn kroning in 1796. Anna kreeg het zoutvat van haar ouders bij de bruiloft met prins Willem. In 1937 kregen prinses Juliana en prins Bernhard het weer als huwelijksgeschenk van koningin Wilhelmina. Het zoutvat is te zien tot en met 28 februari.

BRON: Persbericht Hermitage Amsterdam

Lees ook:Marie Cornélie en haar culinaire dagboeken
Lees ook:Dodenmasker Napoleon arriveert in Hermitage Amsterdam
Lees ook:Hermitage Amsterdam verwelkomt 50.000e bezoeker Dining with the Tsars
Lees ook:Eerste dag Hermitage Amsterdam
Lees ook:Was getekend, Rien Poortvliet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>