Collectie Jef Diederen in Museum Van Bommel van Dam

Jef Diederen - Yom Kipur II , 1964-1966, olie op doek, 118 x 305 cm - CREDITS Collectie Jef Diederen Venlo

Jef Diederen – Yom Kipur II , 1964-1966, olie op doek, 118 x 305 cm – CREDITS Collectie Jef Diederen Venlo

Na vier jaren van intensieve voorbereidingen presenteert Museum van Bommel van Dam de Collectie Jef Diederen Venlo. Het museum toont een selectie uit de in 2011 aan de gemeente Venlo overgedragen collectie van Jef Diederen.  De schenking biedt een fascinerende inkijk in het buitengewoon productieve en persoonlijke leven van een nationaal boeiende 20e-eeuwse beeldend kunstenaar, die zich in picturaal opzicht altijd is blijven ontwikkelen.

Jef Diederen (Heerlen, 1920 – Amsterdam, 2009) is vooral bekend als schilder van het lyrische landschap, deels abstract, deels figuratief, met een bijzonder goed ontwikkeld gevoel voor kleur en ritmiek. Terugkerende thema’s zijn het landschap, de poëzie en de muziek. Niet alleen zijn maatschappelijke betrokkenheid komt tot uitdrukking in de werken die het Limburgse landschap en de mijnbouwgeschiedenis in herinnering roepen. Ook de persoonlijke ontzetting over oorlog en geweld is steeds door de kunstenaar op gevoelige wijze vastgelegd.

In 2011 heeft het Museum Van Bommel Van Dam van mevrouw Rietje Diederen–van Emmerik uit Amsterdam een waardevolle nalatenschap ontvangen met magnifieke kunstwerken van Jef Diederen. Uit de schenking, die officieel Collectie Jef Diederen Venlo wordt genoemd, blijkt dat Diederen gedurende zijn lange kunstenaarschap telkens weer nieuwe, artistieke ontwikkelingen doormaakt. Vanuit een absolute drang naar vrijheid, intense afschuw van geweld en onbevangen houding ten aanzien van het leven zelf, smeedt hij expressieve en kubistische kunst uit Frankrijk, non-figuratieve kunst uit Amerika, Oosterse kalligrafie en Pop Art op bijzondere wijze aaneen. Op de toppen van zijn innovatieve kunnen maakt hij series werken op papier. Schitterende sequenties met een mooie mix van abstractie en figuratie. Later ontstaan lekker los geschilderde tuinen, krachtig weergegeven, karakteristieke deuren en subtiel verbeelde landschappen.

De kunstenaar voelt zich verbonden met immigranten en heeft oog voor achtergestelde minderheden en ontheemden. In zijn werk ageert hij hyperscherp tegen onrecht: van Zuid-Afrika tot Amerika. Voorts koestert hij een picturale liefde voor muzikanten die vol vuur Flamenco spelen of vooruitstrevende Jazz vertolken alsook voor poëzie. In een fraaie coloristische finale versterkt hij zijn uitgebeende vormentaal door geraffineerd kleuren in half transparante lagen over elkaar heen te plooien. Een must see voor diegenen die maximaal van minimaal willen genieten.

Bij de expositie verschijnt een publicatie van 192 pagina’s met artikelen van museumdirecteur Rick Vercauteren, kunsthistorica Lies Netel en publicist Wim van Cleef. Het boek ontsluit in woord en beeld de artistieke essenties van de in 2011 geschonken nalatenschap van Jef Diederen. Centraal staan de schilderijen en werken op papier, aangevuld met human interest foto’s, portretten van familie en vrienden en afbeeldingen van werken van internationale kunstenaars om het oeuvre in een bredere context te plaatsen.

De expositie met de werken van Jef Diederen start 25 januari en loopt tot en met 30 augustus 2015.

bron: persbericht

Lees ook:Initiatief Muur te huur van Museum van Bommel van Dam is groot succes
Lees ook:‘Gewone huisvrouw’ schenkt kunst aan Limburgs Museum
Lees ook:Siemen Dijkstra: Werk in Uitvoering
Lees ook:Uit de nalatenschap van Paul Fentener van Vlissingen
Lees ook:Atelier Metten Koornstra geveild

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>