Uit de nalatenschap van Paul Fentener van Vlissingen

De Atlas Major van Joannes Blaeu CREDITS: Sotheby’s

De Nederlandse ondernemer Paul Fentener van Vlissingen was niet alleen ondernemer, maar ook verzamelaar van kunst en bijzondere objecten. Op 21 augustus 2006 overleed hij. Nu ruim negen jaar later wordt een deel van zijn verzameling boeken onder de veilinghamer gelegd, bij Sotheby’s in Londen. De boeken vertegenwoordigen niet alleen een nalatenschap van een markant man, maar ook een met een grote cultuurhistorische en literatuurhistorische waarde. 

In totaal worden 17 november aanstaande 17 boeken uit zijn collectie geveild. Het gaat niet alleen om belangrijke boeken, maar ook om zeldzame boeken. Gezamenlijk vertegenwoordigen de boeken een waarde van zo’n 850.000 tot ruim 1,1 miljoen euro. Het gaat om boeken over natuurgeschiedenis van onder meer Buffon, Redouté en Weinmann. Veel van de boeken verkeren in uitmuntende staat, betreffen gebonden edities en zijn Nederlandstalig of hebben anderzijds een Nederlandse link. Onder de te veilen boeken bevindt zich ook de Atlas Major van de Nederlandse cartograaf Joannes Blaeu. Alleen deze elfvoudige atlas heeft al een verwachte waarde van zo’n 350.000 tot 450.000 euro.

 

Sotheby’s London biedt de eerste complete editie van de meeste luxe atlas in de historie van geprinte kaarten aan met dit werk van Blaeu. Het is niet alleen de grootste atlas uit de 17e eeuw, maar ook de meest dure versie van een atlas die destijds verkrijgbaar was. Sterker nog, de Atlas Major wordt gezien als het meest magnifieke werk ooit gemaakt in zijn soort. Het werd gepubliceerd in 1662, waarbij de eerste editie gezien kan worden als een meesterwerk uit de Nederlandse Gouden Eeuw. De Atlas Major van Blaeu bevat alle kaarten van de wereld in de 17e eeuw of in ieder geval van wat er toen dus al bekend was. Er wordt vooral aandacht besteed aan het Europese continent, maar er zijn ook aparte delen gewijd aan Amerika en China. In de tijd van productie stond de cartografie van de atlas, de geografische omvang en het ambachtswerk op een dusdanig hoog niveau dat geen gelijke bestond. In de 11 delen van de Atlas Major worden zo’n 594 gegraveerde kaarten getoond, met plattegronden en inzichten. Alle kaarten zijn ingekleurd met de hand tot in de kleinste details. In totaal gaat het om bijna 3.000 pagina’s met tekst. Die wetenschap leidt tot de conclusie dat diverse drukkers, boekbinders en ambachtslieden meerdere maanden bezig waren om het boek te produceren.

Maar niet alleen de Atlas Major van Blaeu is bijzonder om te vermelden. In de veiling bevindt zich ook de eerste editie van Buffon’s Histoire Naturelle des Oiseaux uit 1770-1786. Deze eerste editie omvat zo’n 973 fijn handgekleurde prenten, getekend en gedrukt door Franz Nicolaus Martinet onder de supervisie van Edme Daubenton. Of wat te denken van de Horti Medici Amstelodamensis Rariorum Tam Orientalis Quam Occidentalis Indiae, Aliarumque Peregrinarium Plantarium van Jan Commelin, deels in Latijn, deels in Nederlands geschreven? Dit is een meesterwerk op het gebied van de exotische planten.

Al met al is deze veiling dan ook eentje met een grote cultuurhistorische waarde, omwille van de nalatenschap maar zeker omwille van de te veilen items. Waarschijnlijk is voor een groot deel van de mensen een en ander onbetaalbaar, maar dat maakt het niet minder leuk om te volgen!

BRON: Sotheby’s 

Lees ook:Alternatieve atlas van Amsterdam
Lees ook:Nederlandse kunstverzamelaars slaan slag bij veiling Gustav Leonhardt-collectie
Lees ook:Win Actie: VIP kaarten voor ART.FAIR Keulen
Lees ook:Beeld uit tuin levert ruim €14 miljoen op
Lees ook:Taschen: ook erg mooi op de iPad

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>