Siemen Dijkstra: Werk in Uitvoering

Een kleurenhoutsnede van Siemen Dijkstra CREDITS: Siemen Dijkstra, Drukkerijmuseum Meppel

Voor de vaste lezers van Kunst.blog.nl zal het geen geheim meer zijn dat ik mijn hart heb verloren aan de grafiek. Steeds als ik dan iets verneem over een expositie op het grafische vlak, dan gaat mijn hart sneller kloppen. Zo ook van de expositie van Siemen Dijkstra, Werk in Uitvoering in het Drukkerijmuseum Meppel. 

Siemen Dijkstra is al vanaf 1992 actief als beeldend kunstenaar. Vanuit zijn verlangen het hem omringende landschap te begrijpen, probeert hij de diepere lagen van de werkelijkheid op het papier te vertalen. Omdat de mens de afgelopen decennia het niet nalaat zo nu en dan drastisch in te grijpen in het nog resterende natuurlijke landschap, ziet hij zich steeds meer genoodzaakt om het bezielde landschap te archiveren. Een bescheiden poging om zijn medemens tot bezinning te dwingen, maar hij begrijpt ook wel dat de mens – en de Nederlander in het bijzonder – niet in staat is zichzelf als onderdeel van de natuur te zien. Dus blijft hij zoeken naar landschappen waar de tijd heeft stil gestaan en probeert deze vast te leggen in de techniek van de kleurenhoutsnede.

Het grote voordeel van een houtsnede is dat je er meer mee kunt dan alleen de houtsnede. Dijkstra laat in de expositie zien hoe zijn kleurenhoutsneden tot stand komen. Daarbij maakt hij gebruik van de reductietechniek. Juist die techniek past uitstekend bij zijn ‘opdracht’ om het landschap te archiveren, omdat het de kunstenaar in staat stelt de basis te laten staan en toch veranderingen te realiseren. Tijdens de expositie is overigens ook grafische keramiek van Elysia Verhoeven ten zien.

De opening van de expositie vindt plaats op vrijdag 9 januari en wordt verricht door Jan van Os, beeldend kunstenaar in Meppel. De expositie is voor het publiek toegankelijk vanaf 10 januari tot en met 28 maart 2015.

Lees ook:Drukkerijmuseum en De Ploeg eren H.N. Werkman
Lees ook:De Exakta-camera van Johan Steenbergen
Lees ook:De kunst van de kalligrafie
Lees ook:De Japanse invloed op de kunst van de meesterschilder
Lees ook:Rineke Dijkstra in Frans Hals Museum: Pubers en kinderen in een 17e-eeuwse context

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Siemen Dijkstra: Werk in Uitvoering

 1. jan van Os

  Een kleine correctie op het bovenstaande stuk, de expo van Siemen & Elysia is te bekijken t/m 28 maart 2015.

    /   Reply  / 
  1. José van der Wegen Auteur

   Hoi Jan, bedankt voor de correctie. Ik heb het aangepast. In eerste instantie stond echter in de uitnodiging tot en met 8 maart, vandaar! Maar uiteraard is het nu aangepast, zoals het hoort!

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>