Bonnefanten viert verjaardag met Fromantiou, Rossi en Gauguin

© Aldo Rossi, Verlust der Mitte, 1991

© Aldo Rossi, Verlust der Mitte, 1991

Het Bonnefantenmuseum in Maastricht maakt zich op voor een speciale verjaardag, namelijk de 20e verjaardag van het Rossi-gebouw. In het kader van deze verjaardag wordt een speciale jubileumprogrammering ingepland. 

Nadat in 2014 grootschalige werkzaamheden werden uitgevoerd ter verduurzaming van het gebouw, maakt het Bonnefantenmuseum zich momenteel op voor de viering van de twintigste verjaardag van het markante museumgebouw aan de Maas, dat ontworpen werd door de Italiaanse architect Aldo Rossi. Het veelgeprezen iconische gebouw met zijn majestueuze toren is een niet meer weg te denken blikvanger aan de skyline van Maastricht. In 2015 is het precies twintig jaar geleden dat het museum aan de Maas geopend werd. Om dit bijzondere moment te vieren pakt het Bonnefanten uit met een uitgebreid tentoonstellingsprogramma en diverse speciale jubileumprojecten en -acties.

Henri de Fromantiou -  Vorstelijke illusies (06.03.2015 – 28.06.2015)
Op 6 maart 2015, een week voor de TEFAF, opent het Bonnefantenmuseum de deuren voor de allereerste overzichtstentoonstelling van Henri de Fromantiou. Het Bonnefanten toont een grote selectie schilderijen van deze 17e-eeuwse stilleven schilder, die geboren werd in Maastricht en zijn hoogtijdagen beleefde als hofschilder in Potsdam. De tentoonstelling belicht niet alleen Henri de Fromantiou’s oeuvre, maar ook zijn positie als hofschilder, kunsthandelaar en restaurateur in dienst van Frederik Willem I, keurvorst van Brandenburg. De Fromantiou had het talent om een vorstelijke wereld te scheppen en deed dit in prestigieuze jachtstillevens en stillevens van luxe producten als bloemen en fruit.

Aldo Rossi – Het venster van de dichter (26.06.2015 – 01.11.2015)
Weinig architecten hebben zó intens de architectuur zelf tot onderwerp gemaakt als Aldo Rossi (1932-1997). Tekenen was zijn tweede natuur, getuige de onophoudelijke stroom tekeningen, vaak zeer poëtisch, kleurrijk en humoristisch en altijd herkenbaar in een voortdurend spel met visuele analogieën. Het Bonnefanten presenteert een reizende tentoonstelling van het grafische oeuvre van architect Aldo Rossi. In samenwerking met internationale partners, zoals de Fondazione Aldo Rossi, het Nationale Instituut voor Grafiek in Rome en de Polytechnische Universiteit van Lausanne.

Ceramix – Keramische kunst van Gauguin tot Schütte (16.10.2015 – 05.02.2016)
In samenwerking met La Maison Rouge in Parijs en de befaamde Cité de la céramique in Sèvres presenteert het Bonnefantenmuseum in Maastricht vanaf oktober 2015 een grootse blockbuster-tentoonstelling over het gebruik van keramiek door 20e- en 21e-eeuwse kunstenaars van grote internationale faam. De tentoonstelling brengt topstukken uit internationale collecties van o.a. Gauguin, Rodin, Picasso, Fontana, Thomas Schütte en Ai Weiwei. Het zal de eerste expositie over de 20e-eeuwse toepassing van dit materiaal zijn met een internationale opzet. De première van deze tentoonstelling vindt plaats in Maastricht. In het voorjaar van 2016 reist de tentoonstelling naar Parijs en Sèvres.

Wie jarig is, krijgt een cadeautje. Op het verlanglijstje van het Bonnefantenmuseum staat een bijzonder kunstwerk van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei. Dit werk, getiteld Bowl of Pearls, is sinds enige tijd te zien in de hal van het museum. Het museum start in januari een crowdfundingsactie. Bij een succesvol resultaat zal dit markante kunstwerk in de loop van 2015 als verjaardagscadeau van het publiek overgedragen kunnen worden aan het museum.

Wie jarig is, wacht niet alleen op cadeaus maar trakteert ook. Daarom zal vanaf 1 januari 2015 het Bonnefantenmuseum voortaan gratis zijn voor jongeren tot en met 18 jaar. Tot op heden is de leeftijdgrens voor gratis entree 12 jaar, maar het museum heeft besloten om het toegangsbeleid op dit punt in overeenstemming te brengen met de tariefstelling die de meeste vergelijkbare musea in Nederland hanteren. Het Bonnefantenmuseum hoopt dat deze maatregel er toe zal bijdragen dat meer jongere bezoekers de tentoonstellingen zullen bezoeken. Een verjaardagsverrassing is er volgend jaar ook. In maart volgend jaar start het museum met enkele spraakmakende nieuwe projecten speciaal voor jongeren en kinderen. Meer informatie daarover wordt in de loop van februari 2015 bekend gemaakt.

Lees ook:Aldo Rossi – La finestra del poeta
Lees ook:Bonnefantenmuseum presenteert: Aldo Rossi – Het venster van de dichter
Lees ook:Henri de Fromantiou: een unieke expositie
Lees ook:Belinda Petri wint de fotowedstrijd Fotografeer je eigen Vorstelijke illusie
Lees ook:CERAMIX zorgt voor indrukwekkende eindsprint 2015 Bonnefantenmuseum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>