Bonnefantenmuseum presenteert: Aldo Rossi – Het venster van de dichter

© Aldo Rossi, The Goldfish, 1997, collectie Bonnefantenmuseum, © Eredi Aldo Rossi.

Het Bonnefantenmuseum in Maastricht presenteert ter gelegenheid van het twintigjarige museumgebouw ontworpen door Aldo Rossi een tentoonstelling gewijd aan het grafische oeuvre van de Italiaanse architect. Het venster van de dichter is te zien vanaf 26 juni tot en met 1 november 2015.

Het museum, dat in 2011 de bijna volledige collectie grafiek van Rossi verwierf, toont een thematisch overzicht van zijn etsen, litho’s en offsets, aangevuld met tekeningen uit het bestand van de Fondazione Aldo Rossi in Milaan. De tentoonstelling komt in samenwerking met internationale partners, zoals de Fondazione Aldo Rossi, het Centraal Instituut voor Grafiek in Rome en de Polytechnische Universiteit van Lausanne tot stand en zal na Maastricht te zien zijn in Berlijn (Architekturmuseum der TU), Lausanne (Archizoom) en Italië.

Weinig architecten hebben zó intens hun beleving van de architectuur tot onderwerp gemaakt als Aldo Rossi. Met zijn breed geschakeerd en invloedrijk oeuvre gaf hij hernieuwd zelfvertrouwen aan de discipline in de jaren dat die verengd dreigde te worden tot functionalistisch middel. De basis van zijn architectonisch denken is de voortdurende wisselwerking van analyse en verbeelding, die zowel objectief als persoonlijk is. Belangrijke getuigen van die rijke verbeeldingswereld zijn de tekeningen en prenten. De tekeningen, vaak zeer poëtisch, kleurrijk en humoristisch en altijd herkenbaar in een spel met visuele verbanden, zijn het meest bekend. Tussen 1973 en 1997 creëerde Rossi een grafisch oeuvre van meer dan honderd werken en zorgde daarmee voor de herleving van een oud genre, de architectuurprent. Ook daar vinden we de karakteristieke wisselwerking tussen handschrift en de afstandelijke reflectie op het metier.

Aldo Rossi (1932-Milaan-1997) maakte na de studie aan de Politechnische Universiteit van zijn geboortestad naam als recensent en auteur die de autonomie van de architectuur verdedigde. L’Architettura della città (1966) geldt nog altijd als een van de belangrijke theoretische werken over architectuur van de twintigste eeuw. Rossi doceerde aan talrijke universiteiten en hogescholen, waaronder de ETH in Zürich.  In 1990 was hij de winnaar van de internationale Pritzker Price. Zijn gebouwde oeuvre omvat monumenten, wooncomplexen, scholen, theaters, begraafplaatsen, overheidsgebouwen, hotels, en musea in Italië, diverse Europese landen, Amerika en Azië. Als vormgever ontwierp hij voor Alessi en Molteni. Hoewel Rossi bekend werd door onder andere zijn wooncomplex Gallaratese in Milaan, het kerkhof San Cataldo in Modena, het hotel Il Palazzo in Fukuoka of het Bonnefantenmuseum in Maastricht, is zijn meest aansprekende werk waarschijnlijk toch wel het tijdelijke, drijvende Teatro del Mondo (1979-1980) in Venetië, een plek waar, in Rossi’s woorden “de architectuur eindigt en de wereld van de verbeelding begint”.

BRON: Persbericht Bonnefantenmuseum

Lees ook:Aldo Rossi – La finestra del poeta
Lees ook:Bonnefanten viert verjaardag met Fromantiou, Rossi en Gauguin
Lees ook:CERAMIX zorgt voor indrukwekkende eindsprint 2015 Bonnefantenmuseum
Lees ook:Het Bonnefantenmuseum presenteert: Look at me and see what I could not (yet) see
Lees ook:Bonnefantenmuseum zoekt…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>