Museum Prinsenhof toont Leda en de Zwaan

Jan Schoonhoven 100 jaar en dat word gevierd! CREDITS: Museum Prinsenhof

Jan Schoonhoven 100 jaar en dat wordt gevierd! CREDITS: Museum Prinsenhof

Soms zijn er van die werken die je de adem benemen, zo mooi van vorm en zo puur, dat het een genot is om naar te kijken. Zo’n werk is Leda en de Zwaan van de Delftse kunstenaar Jan Schoonhoven. Jammer is alleen dat niet altijd iedereen zo’n werk op waarde weet te schatten, waardoor het bijna bij het grof vuil belandt. Gelukkig spreken we hier over bijna, want Leda en de Zwaan is gewoon weer te zien en wel bij Museum Prinsenhof in Delft!

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Jan Schoonhoven werd geboren in Delft. Ter ere van zijn geboortedag heeft Museum Prinsenhof besloten het werk Leda en de Zwaan te laten restaureren en weer ten toon te stellen tijdens de expositie 100 jaar Jan Schoonhoven. Leda en de Zwaan is een werk van linoleum. Schoonhoven ontwierp Leda en de Zwaan voor gebruik in een studentenhuis van de huidige TU in Delft. In eerste instantie gaan de studenten netjes om met het werk, maar naarmate de jaren vorderen wordt het werk steeds vaker als dartbord gebruikt. We zitten dan in het jaar 1972. Vernield door dartpijlen belandt het werk bijna bij het grof vuil op straat, maar dan is daar de Delftse kunstenaar Ben Hoezen. Hij weet te voorkomen dat Leda en de Zwaan op de vuilnisbelt verdwijnt, waarna datzelfde jaar nog Museum Prinsenhof in Delft het werk aankoopt.

Vervolgens heeft het jaren geduurd voor het werk weer hersteld werd. Maar nu is het dan eindelijk zover: na 42 jaar is Leda en de Zwaan weer zichtbaar voor publiek. Het werk is te bezichtigen in de Waalse kerk, waarvan de ingang via het museum te bereiken is. Overigens is Jan Schoonhoven niet de enige kunstenaar die iets met de mythe van Leda en de Zwaan heeft gedaan. Ook grote meesters als Michelangelo, Leonardo da Vinci en Peter Paul Rubens kozen voor hun weergave van Leda en de Zwaan. De versie van Jan Schoonhoven is tot en met 17 augustus te zien in Delft.

Lees ook:Museum Prinsenhof behaalt recordaantal bezoekers
Lees ook:Vermeer komt straks echt thuis in Delft
Lees ook:Oude kunst- en antiekbeurs Delft 2011
Lees ook:Museum Prinsenhof Delft toont eerste druk van Delftse stadsplattegrond uit 1678
Lees ook:Museum Prinsenhof Delft verwerft uniek wandtapijt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>