Museum Prinsenhof Delft verwerft uniek wandtapijt

Een prachtig en uniek wandtapijt is nu te zien CREDITS: Museum Prinsenhof Delft

Onlangs heeft Museum Prinsenhof Delft een uniek 17e eeuws wandtapijt verworven. Het tapijt, Diana met jachtgezelschap, is afkomstig uit het beroemde Delftse atelier van Francois Spiering (1550- 1631). Het wandtapijt is bijzonder vanwege de verfijnde details en uitstekende conditie. Museum Prinsenhof Delft kan met deze aankoop een vollediger beeld schetsen van de bloeiende Delftse tapijtindustrie in de Gouden Eeuw. De aankoop van het tapijt is mede mogelijk gemaakt door Lions Club Delft Princestad.

Nog altijd weten maar weinig mensen dat Delft in de 17e eeuw uitgroeide tot het belangrijkste centrum voor de productie van wandtapijten van de Noordelijke Nederlanden. Waar de roem van de Delftse schilderkunst en het aardewerk uit die periode wereldwijd wordt bezongen, blijft deze tak van kunstnijverheid meestal onderbelicht. Delftse wandtapijten worden wereldwijd beschouwd als meesterwerken en zijn door de kwetsbaarheid van de materialen zeer zeldzaam geworden. Genoeg aanleiding voor Museum Prinsenhof Delft om in haar nieuwe vaste presentatie ‘Meesters in Innovatie’ ook aandacht te besteden aan de Delftse tapijtateliers.

Daarbij deed zich het gelukkige toeval voor dat de Royal Manufacturers of Tapestry “De Wit” uit Mechelen afgelopen jaar een uniek wandtapijt uit het atelier van François Spiering te koop aanboden. De in Antwerpen geboren tapijtwever François Spiering start zijn Delftse weef-atelier rond 1592 in het Agnesklooster, dicht bij de Oostpoort. Hij weet gerenommeerde schilders als Karel van Mander en Hendrick Vroom aan te trekken om de ontwerpen voor zijn wandtapijten te tekenen. De hoge kwaliteit van het werk en de schoonheid van de kleuren leveren het atelier al snel grote faam en prestigieuze opdrachten uit binnen- en buitenland op.

Op het wandtapijt zien we de Romeinse godin van de jacht, Diana, met haar metgezellen. De lotgevallen van Diana, de godin van de jacht, werden vanaf de tweede helft van de 16e eeuw uitvoerig in de kunsten afgebeeld. De nieuwste literaire publicaties en bewerkte versies van antieke auteurs als Ovidius gaven hiertoe de aanzet, wat leidde tot een ware Diana-cultus aan de Europese hoven. Dit wandtapijt is vermoedelijk vervaardigd rond 1615 en behoorde tot een zogenaamde “kleine Diana-reeks”: een serie van zo’n 6 relatief kleine wandtapijten die gezamenlijk het verhaal van Diana vertellen.

Uit documenten blijkt dat Spiering deze “kleine Diana-reeks” zeker tweemaal produceerde: in 1613 als huwelijksgeschenk van de Staten Generaal aan Winterkoning Frederik V en zijn kersverse bruid Elisabeth Stuart, en in 1620 voor de Zweedse koning Gustaf Adolph, die door zijn kleindochter koningin Christina mee werd verscheept op haar ballingschap naar Rome.
De aankoop is mede mogelijk gemaakt door Lions Club Delft Princestad. Lions Princestad ondersteunt al meer dan 30 jaar maatschappelijk relevante doelen. De afgelopen twee jaar waren dit de Voedselbank en de Stichting palliatieve zorg. Dit jaar is gekozen voor een cultureel doel. Lions Princestad is verheugd dat de schenking het mede mogelijk heeft gemaakt om een voor Delft uniek wandkleed te verwerven. De schenking komt uit de opbrengst van de jaarlijkse wijnproeverij die Lions Princestad in het najaar heeft gehouden in het Meisjeshuis en bedraagt circa 10.000 euro.

Het wandkleed is vanaf heden te bezichtigen in Museum Prinsenhof Delft.

BRON: Persbericht Museum Prinsenhof Delft

Lees ook:Museum Prinsenhof Delft toont eerste druk van Delftse stadsplattegrond uit 1678
Lees ook:Museum Prinsenhof Delft verwerft Delfts topstuk op TEFAF
Lees ook:Oude kunst- en antiekbeurs Delft 2011
Lees ook:Museum Prinsenhof behaalt recordaantal bezoekers
Lees ook:Museum Prinsenhof toont Leda en de Zwaan

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>