Rabobank bezuinigt op kunst en sluit Kunstzone

Een werk van Fiona Tan in Rabo Kunstzone CREDITS: Fiona Tan, Rabo Kunstzone

Een werk van Fiona Tan in Rabo Kunstzone CREDITS: Fiona Tan, Rabo Kunstzone

De Rabobank gaat bezuinigen op kunst en sluit daarom het eigen museum, de zogenoemde Rabo Kunstzone. Sinds medio 2011 heeft de Rabo Kunstcollectie een permanente tentoonstellingsruimte in het hoofdkantoor van Rabobank Nederland in Utrecht: de Rabo Kunstzone. De Kunstzone is eigenlijk geen museum, maar meer een dynamische plek waar ambitie, inspiratie, creativiteit, schoonheid en passie samen komen. Het is gesitueerd in een werkomgeving en deel ván een werkomgeving.

Uit berichtgeving in de Volkskrant blijkt echter dat de Rabo Kunstzone na deze zomer gesloten wordt. Dat is ook bevestigd door een woordvoerder van de bank aan de krant. Volgens deze woordvoerder werkt Rabobank aan een versobering van het kunstbeleid en wordt de ruimte vanaf september ingezet voor andere zaken. Mogelijk wordt er een expositieruimte van gemaakt over de strategie van de bank. De versobering van het kunstbeleid betekent onder meer dat Rabobank gaat bezuinigen op de aankopen van kunst. De collectie van 2.000 kunstwerken blijft wel gewoon bestaan.

Twee maal per jaar werd in de Rabo Kunstzone een tentoonstelling georganiseerd: één tentoonstelling met werken uit de eigen ‘vaste’ verzameling en één solotentoonstelling in samenwerking met een kunstenaar uit de collectie. Zo maakte Rabobank de werken van toonaangevende kunstenaars toegankelijk voor een breed publiek en draagt zij bij aan een zichtbaar cultureel landschap. De Kunstzone is een publiek en gratis toegankelijke tentoonstellingsruimte, op straatniveau en gesitueerd naast de hoofdingang en is bestemd voor de leek, de liefhebber en de professional.

Overigens is Rabobank niet de enige bank die snijdt in het kunstbeleid. Eerder bezuinigden ING en ABN Amro ook al op hun kunstaankopen. De Kunstzone van Rabobank zal in ieder geval geopend zijn tot en met 19 september, omdat dan de laatste expositiedag is van de huidige tentoonstelling, die van film- en videokunstenaar Fiona Tan. In Options & Futures verbeeldt Fiona Tan (1966) een krachtig, hedendaags portret van wat wellicht het beste omschreven kan worden als het einde van een tijdperk. Dat is het huidige tijdperk, waarin de financiële crisis ertoe heeft geleid dat universele socio-politieke en ideologische waarden in twijfel worden getrokken.

 

Lees ook:Stedelijk Museum Zwolle presenteert: de werken van Rabobank Salland
Lees ook:Kinderen ontdekken het museum tijdens de Rabo Museumkidsweek
Lees ook:Schone kunst uit Vlaanderen in Nederland
Lees ook:Fiona Tan toont Disorient in Arnhem
Lees ook:Fiona Tan in Nederlands paviljoen (video)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>