Den Haag Sculptuur 2011

Aan het Lange Voorhout te Den Haag zal op maandag 6 juni aanstaande “Den Haag onder de Hemel” geopend worden door Prinses Máxima. Op het Lange Voorhout, in de Kloosterkerk, in Pulchri Studio, in museum Beelden aan Zee en in het Atrium Stadhuis zijn dit jaar (monumentale) sculpturen van hedendaagse Chinese kunstenaars te zien want in 2011 is het precies 100 jaar geleden dat de eerste Chinezen in Nederland neerstreken.

De Chinese hedendaagse kunst is de afgelopen decennia toegenomen in importantie in de internationale kunstmarkt en wordt ook in Europese musea getoond en geapprecieerd. De geselecteerde kunstenaars die in Den Haag hun werken zullen tonen, behoren volgens Stichting Den Haag Sculptuur tot de wereldtop en zijn gekozen op basis van hun dynamische, monumentale en vooral kwalitatief hoogstaande werk.

Stichting Den Haag Sculptuur geeft aan dat het tonen van Chinese beeldhouwkunst in de openbare ruimte de mogelijkheid geeft om een aantal typerende aspecten  van de Chinese kunst van nu te belichten. Bijvoorbeeld het uitvergroten of “opblazen” van objecten of het vervaardigen van installaties die bestaan uit een gigantische hoeveelheid van voorwerpen uit de dagelijkse omgeving.

De titel “Den Haag onder de Hemel” verwijst overigens naar het Chinese “Tian Xia”ofwel “Alles onder de Hemel”. Dit is één van de basispijlers van het Chinese wereldbeeld dat uit het confucianisme stamt. Den Haag onder de Hemel kun je nog tot en met 11 september bezoeken. Hoewel Den Haag Sculptuur elk jaar weer een geheel andere sfeer uitstraalt, heb ik toch een filmpje van 2010 toegevoegd.

Lees ook:Den Haag Sculptuur 2012
Lees ook:Den Haag Sculptuur in beeld
Lees ook:Den Haag Sculptuur zomer 2010
Lees ook:Museumnacht Den Haag
Lees ook:Gemeentemuseum Den Haag koopt sculptuur Paul Thek

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>