Den Haag Sculptuur 2012

In de Pinkstervakantie was de opening van Den Haag Sculptuur met als titel: The Rainbow Nation – hedendaagse beeldhouwkunst uit Zuid-Afrika. Deze zomer kun je op het Lange Voorhout en in Museum Beelden aan Zee ruim vijftig sculpturen van de belangrijkste Zuid-Afrikaanse kunstenaars van de afgelopen zestig jaar bekijken.

 

Mary Sibande, Wish you were here

De presentaties van sculpturen op het Lange Voorhout en in Museum Beelden aan zee belichten de periode van de Apartheid via de bereikte vrijheid in 1994 – de eerste verkiezingen voor alle rassen, waarbij Mandela tot president werd verkozen – tot de huidige periode van transformatie. De getoonde sculpturen reflecteren de politieke en maatschappelijke omwenteling in de gekozen onderwerpen, materiaalgebruik (gebruik van gevonden voorwerpen) en de ontwikkeling van figuratief naar non-figuratief. Kunstenaars ontworstelden zich aan de onderdrukking en ontplooiden hun creativiteit. Ze zochten en hervonden hun identiteit, die geworteld is in cultuur en tradities. Dit geldt zowel voor de zwarte, blanke als coloured kunstenaars.

The Rainbow Nation werd dit jaar mede gekozen als onderwerp van Den Haag sculptuur omdat in Den Haag op 18 juli (op Nelson Mandela Dag) het Nelson Mandela-monument van Arie Schippers onthuld zal worden.

Lees ook:Den Haag Sculptuur 2011
Lees ook:Den Haag Sculptuur zomer 2010
Lees ook:Den Haag Sculptuur in beeld
Lees ook:Rainbow Station in Amsterdam in beeld
Lees ook:Nicholas Hlobo Melodies of History

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>