Nieuwe ontwikkelingen in zoektocht naar Da Vinci

Maurizio Seracini op zoek naar het werk van Da Vinci in Palazzo Vecchio. Foto: David Yoder/National Geographic Society

Onderzoekers zijn al jaren op zoek naar het fresco met “De slag om Anghiari” van Leonardo da Vinci in Palazzo Vecchio te Florence, waar hij rond 1505 mee begonnen was. Giorgio Vasari schrijft dat Da Vinci een nieuwe verftechniek toepaste (olieverf op steen) wat geen goed resultaat gaf, waardoor hij het werk niet heeft afgemaakt. Velen vermoeden dat Da Vinci’s onafgemaakte werk zich onder het huidige fresco met “De slag om Marciano in Val di Chiana” van Giorgio Vasari bevindt. Nu lijken er nieuwe technieken te zijn waarmee Da Vinci’s werk wellicht gelokaliseerd en vastgelegd kan worden.

Het werk dat Da Vinci in Palazzo Vecchio achterliet werd door verschillende kunstenaars in de 16e-eeuw gekopieerd, maar vanaf ca. 1550 lijkt het te zijn verdwenen. De kunsthistoricus Maurizio Seracini is één van de onderzoekers die zich al sinds de jaren ’70 met dit vraagstuk bezighoudt. Sinds Seracini de woorden “cerca trova” of “zoekt en gij zult vinden” ontdekte op een vaandeldrager in de scène van Vasari, is hij ervan overtuigd dat Da Vinci’s werk zich onder of achter dat specifieke gedeelte van “De slag om Marciano in Val di Chiana” bevindt.

Seracini heeft al met behulp van diverse technieken de wandschildering van Vasari onderzocht maar is er tot op heden (net als andere onderzoekers) niet in geslaagd het werk van Da Vinci te ontdekken of om de afbeelding vast te leggen zonder het fresco van Vasari te beschadigen. Nu werkt hij samen met de fotograaf David Yoder en Robert Smither aan een speciale camera die met behulp van koperen kristallen ervoor zorgt dat gamma stralen via neutronen de achterliggende afbeelding zou moeten kunnen vastleggen. Er is momenteel echter en financiële kink in de kabel gekomen, waardoor iedereen nu kan bijdragen aan het onderzoek (zie het filmpje). Voor meer informatie kun je ook het artikel in de New York Times lezen.

 

Lees ook:Verborgen Da Vinci lijkt gevonden in Florence
Lees ook:Kunstenaars geïnspireerd door kerst
Lees ook:Is Mona Lisa nu dan echt gevonden?
Lees ook:Da Vinci fans slachtoffer van louche handelaren
Lees ook:Kunst app van de week: The Da Vinci Museum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>