Is Mona Lisa nu dan echt gevonden?

Leonardo da Vinci, Mona Lisa, ca. 1503-1506. Foto: Amel Pain/AP

Het mysterie rondom de identiteit van de geportretteerde vrouw op het schilderij van Leondardo da Vinci heeft academici en kunstliefhebbers al eeuwen beziggehouden. Italiaanse onderzoekers aan de universiteit van Firenze denken erachter te zijn wie model heeft gestaan voor de Mona Lisa van Da Vinci. De overblijfselen van Lisa Gherardini zullen opgegraven worden om via gezichtsreconstructie aan te kunnen tonen dat zij de vrouw was die door Da Vinci werd geportretteerd.

In het artikel van The Guardian wordt vermeld dat Lisa Gherardini de vrouw van de rijke zijdehandelaar Francesco del Giocondo was. Het schilderij wordt al eeuwen lang in verband gebracht met Giocondo en Gherardini. Giocondo heeft Da Vinci opdracht gegeven om een portret van zijn vrouw te maken, zoals door Giorgio Vasari wordt vermeld in zijn Vite. In het Italiaans staat het werk dan ook bekend als “La Gioconda” en in het Frans als “La Joconde” en ook op de website van het Louvre is als onderwerp van het werk “Portrait of Lisa Gherardini, wife of Francesco del Giocondo” aangeduid.

Men weet niet precies waar Gherardini ter ruste is gelegd, maar er zou nog een overlijdensakte bestaan. Hierop staat vermeld dat Lisa Gherardini op 15 juli 1542 is overleden en dat ze bij het klooster van St. Ursula te Florence is begraven. Op deze locatie zal de zoektocht naar haar overblijfselen later deze maand beginnen, aldus Silvano Vinceti (kunsthistoricus en projectleider).

Vinceti’s onderzoeksteam heeft al eerder succes geboekt met deze onderzoekstechnieken. Zo heeft dit team vorig jaar de overblijfselen van de beroemde kunstenaar Caravaggio opgegraven en ontdekte de mogelijke doodsoorzaak van de man die 400 jaar geleden overleed. Ook zijn er van verschillende Italiaanse kunstenaars gezichtsreconstructies gemaakt op basis van hun schedel.(Bron: The Guardian en Express.be)

Lees ook:Mona Lisa leed aan te hoog cholesterol
Lees ook:Mona Lisa: nu ook in het Prado
Lees ook:Verborgen Da Vinci lijkt gevonden in Florence
Lees ook:Mona Lisa in Louvre bekogeld
Lees ook:Mona Lisa wordt niet uitgeleend

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>