Is het echt een vervalste Monet?

©BBC

Voor het nieuwe televisieprogramma Fake or Fortune? op BBC1 wordt de echtheid van waardevolle meesterwerken door Philip Mould en Fiona Bruce onderzocht. Er bestaat bij deze kunstwerken, geschilderd door beroemde kunstenaars, al geruime tijd twijfel over de authenticiteit ervan. In de eerste aflevering werd het werk Bord de la Seine à Argenteuil van Monet (?) onder de loep genomen.

David Joel dacht de gelukkige eigenaar van een echte Monet te zijn, Bord de la Seine à Argenteuil, dat hij 18 jaar geleden voor £40,000 had gekocht. Het Wildenstein Instituut te Parijs, dat de registratie van authentieke Monets beheert en opneemt in de Monet Catalogue Raisonné, was 18 jaar geleden echter niet overtuigd van de authenticiteit van het werk dus wilde Joel de echtheid van zijn kunstwerk nu via Fake or Fortune bewijzen.

Fiona Bruce and Philip Mould en het vermeende schilderij van Monet in Fake or Fortune? Foto: BBC

Philip Mould en Fiona Bruce liepen alle stappen na die het Wildenstein Instituut ook naloopt voordat een werk als authentiek geregistreerd kan worden. Zo werd de herkomstgeschiedenis onderzocht en voormalige eigenaren van het schilderij achterhaald. Zo konden de stempels van de dealer op de achterkant van het werk naar een galerie in Cairo getraceerd worden, waar bewijs werd gevonden dat deze Egyptische verzamelaar het werk weer van een Parijse kunsthandelaar (George Petit?) in de juiste tijdsperiode had gekocht. Men kon bewijzen dat het kunstwerk in de tijd van Monet had bestaan. Ook werden de penseelstreken en de handtekening zorgvuldig onderzocht. Philip Mould (bekend van de Antiques Roadshow en o.a. ontdekker van kunstwerken van Anthony van Dyck) was er absoluut van overtuigd dat het hier om een echte Monet ging en ook verschillende Monet experts waren het hiermee eens.

Helaas mochten al deze bewijzen niet baten want het Wildenstein Instituut heeft de bewijsstukken vol overtuiging afgewezen. Het werk Bord de la Seine à Argenteuil, ondertekend met de naam Claude Monet, is en blijft dus een vervalsing maar levert wel spannende tv- momenten op. (Bron: The Telegraph, BBC en The Guardian)

Lees ook:Wildenstein houdt zich van de domme
Lees ook:Werken van Claude Monet in de veiling bij Sotheby’s
Lees ook:Vier schilderijen van Anthony van Dyck ontdekt
Lees ook:Kunst app van de week: Artfinder
Lees ook:‘Valse Appel in Groninger Museum’

1 Reacties // Reageer

One thought on “Is het echt een vervalste Monet?

  1. hendrik

    De hele wereld zou zich eens moeten gaan afvragen hoe het mogelijk is dat het Wildenstein als enige ter wereld kan beslissen of het een echte Monet is????
    Als dit schilderij in mijn bezit was geweest zou ik het Wildenstein Instituut voor de Rechter dagen waar Guy Wildenstein dan maar eens het tegendeel zou moeten bewijzen.
    Schandalig gewoon de foto van het werk bestaat en er is geen enkele reden om nog aan het schilderij te twijfelen!!!
    Het enige wat vals is is de Uitspraak van Wildenstein die
    zich verhult achter de uitspraak van zijn vader Daniel Wildenstein zo kan hij buiten schot blijven. Slimme truc of domme zet dat zal nog moeten blijken natuurlijk:)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>