Kunst op YouTube

Kunst op YouTube CREDITS LOGO: YouTube

Excuses voor het feit dat er vrijdag geen ‘Kunst op YouTube’ is verschenen. Dit keer dus eenmalig een ‘Kunst op YouTube’ op zondag om 16.00 uur! YouTube en tal van andere videokanalen op internet: ze bieden namelijk dagelijks een bron van inspiratie. Ook op het gebied van kunst zijn er op deze kanalen veel mooie video’s te vinden. Deze keer geen specifieke kunstenaar, maar wel een tutorial voor het maken van kunst: een kitchen litho!

Zelf heb ik inmiddels ook al mogen ervaren wat een genot het is om met alledaagse huishoudelijke middelen een kunstwerkje te maken. Je hebt niet veel materialen nodig die je speciaal moet aanschaffen, omdat je het gros al in huis zult hebben: aluminiumfolie, olie, cola, water, bier, litho-inkt, een roller, een plexiglazen plaatje, sponzen, zeep, allerlei schrijfmaterialen variërend van penseel tot watervaste viltstift, een drukpers, papier en vervolgens veel plezier!

Waar je wel rekening mee zult moeten houden is dat wat je je in je hooft hebt, wellicht niet zo op papier zult terugzien. In de grafische kunst is het immers zo dat alles wat je plaatst in spiegelbeeld wordt afgedrukt. Wil je iets een bepaalde richting op laten staan, dan zul je daar bij je ontwerp al rekening moeten houden. Ook is het zo dat bij de kitchen-litho veel afhangt van het toeval. In deze tutorioal worden keer op keer nieuwe en dezelfde prints gemaakt, mij is inmiddels duidelijk geworden dat dit nog niet zo gemakkelijk is. Sterker nog, voor mij staat de kitchen-litho vrijwel gelijk aan het maken van een monoprint: geen afdruk is hetzelfde. Dat heeft te maken met de precieze hoeveelheden in het gebruik van bijvoorbeeld de olie en de keuze van de olie. Maar uiteindelijk maakt het niet veel uit! Wat je kunt maken met gewone huishoudelijke middelen is uitermate verrassend. Durf te experimenteren, want de kitchen-litho is eigenlijk een groot experiment op zich!

 

Lees ook:Kunst op YouTube: Karina Russo
Lees ook:Kunst op YouTube: Rachel Ryle
Lees ook:Kunst op YouTube: Ebru Art
Lees ook:Kunst op YouTube: Sabrina Hill
Lees ook:Kunst op YouTube: Holton Rower

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>