Kunst in het nieuws – jaaroverzicht 2009

Op de laatste dag van het  jaar een korte terugblik op het kunstnieuws in 2009:

Veiling Yves Saint Laurent – februari 2009 - De veiling van de kunstcollectie van Yves Saint Laurent en zijn partner Pierre Bergé heeft 374 miljoen euro opgebracht. Bergé schenkt het meeste geld aan aidsonderzoek. Veilinghuis Christie’s verdient minstens 45 miljoen euro aan de succesvolle veiling.

Gestolen kunst Noortman – maart 2009 - De nationale rechere heeft acht gestolen schilderijen van kunsthandelaar Robert Noortman teruggevonden. De kostbare doeken van onder andere Pissarro zijn gevonden in woningen in Valkenburg en Walem.

Beeld Joep van Lieshoutmei 2009 - Rotterdam krijgt een monumentaal kunstwerk van Joep van Lieshout. Deze acht meter hoge overwinningszuil verbeeldt de worstelende mens.

Fraude bij kunstfondsmei 2009 - Het Fonds voor Beeldende Kunsten Vormgeving en Bouwkunst is getroffen door een miljoenenfraude. Het hoofd financiën is begin 2009 met geld gaan goochelen. Hij heeft 15,5 miljoen euro subsidiegeld doorgesluisd naar verschillende rekeningen in binnen- en buitenland.

Prix de Romemei 2009 – Beeldend kunstenaar Nicoline van Harskamp heeft de Prix de Rome 2009 gewonnen. Minister Plasterk van Cultuur overhandigde haar de belangrijke kunstprijs in de Westergasfabriek.

James Ensor in VS – juni 2009 – James Ensor breekt door in de Verenigde Staten. Het Museum of Modern Art (MoMA) exposeert ruim honderd schilderijen en tekeningen van de bijzondere Vlaamse kunstenaar.

Nieuwe Hermitage – juli 2009 – De Hermitage aan de Amstel is in de eerste maand van haar bestaan bezocht door zo’n honderdduizend mensen. Als de stroom bezoekers stand houdt, kan het nieuwe museum zich direct meten met het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum.

Arrestatie Ai Weiwei – augustus 2009 – Kunstenaar Ai Weiwei is gearresteerd door de Chinese politie. Hij wordt vastgehouden in zijn hotelkamer in Chengdu zodat hij niet de rechtszaak tegen de politieke dissident Tan Zuoren kan bijwonen.

Scheringa failliet – november 2009 – Het Scheringa Museum is door de rechtbank in Alkmaar failliet verklaard. De zestien museummedewerkers wordt ontslag aangezegd.

Blompotje Judith Leyster – december 2009 - Aan de 18 bekende schilderijen van Judith Leyster is een 19de toegevoegd. Een Belgische vrouw blijkt in het bezit van een lang gezocht bloemstilleven uit 1654.

http://kunst.blog.nl/nieuws/2009/02/25/veiling-yves-saint-laurent-e-374-miljoen

Lees ook:Politie vindt gestolen kunst Noortman
Lees ook:Was kunsthandelaar Noortman een boef?
Lees ook:Scheringa Museum wankelt
Lees ook:Sotheby’s veilt Frans Hals
Lees ook:Schilderijen Jan Sluijters gestolen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>