Bonnefantenmuseum organiseert symposium Collectie Neutelings

Midden-Engeland, Feestmaal van Herodes, 4e kwart 15e eeuw CREDITS: Bonnefantenmuseum

Het Bonnefantenmuseum in Maastricht organiseert deze maand een symposium ter gelegenheid van de boekpresentatie Collectie Neutelings: Vier eeuwen middeleeuwse sculptuur. Dit symposium vindt plaats op zaterdag 28 mei om 14.00 uur. 

De Collectie Neutelings bestrijkt de West-Europese (klein)sculptuur van de hoge en late Middeleeuwen. De collectie laat zich onderverdelen in een aantal deelgebieden: Frans email uit de regio Limousin, Parijse en Noord- Franse stukken ivoor, panelen uit albasten retabels uit de omgeving van Nottingham, marmer- en steensculptuur uit Frankrijk en de Nederlanden, houten retabels en fragmenten daarvan. In het najaar van 2016 wordt in het Bonnefanten de nieuwe opstelling van Collectie Neutelings worden gepresenteerd.

In 1994 werd de Collectie Neutelings in langdurige bruikleen gegeven aan het Bonnefantenmuseum. De Brabantse verzamelaar Willem Neutelings (1916-1986) begon in de jaren ’60 van de vorige eeuw met het verwerven van middeleeuwse religieuze kunstvoorwerpen. De collectie bestaat nu uit ongeveer 120 kunstvoorwerpen uit de periode tussen 1100 en 1600. Neutelings’ beslissingen werden genomen op esthetische, kwalitatieve gronden en waren soms religieus gemotiveerd.

Het boek Collectie Neutelings Vier eeuwen middeleeuwse sculptuur (inclusief volledig geïllustreerde catalogus) is geschreven door Lars Hendrikman, conservator oude kunst van het Bonnefantenmuseum. De publicatie bestaat uit 200 pagina’s, 165 illustraties in kleur en 18 in zwart-wit, uitgegeven door Waanders & de Kunst, Nederlandse editie (ISBN 978 94 6262 075 9), Engelse editie (978 94 6262 063 6), € 29,95 en is o.a. verkrijgbaar in de Museum Shop en de webshop van het Bonnefantenmuseum.

Het programma voor het symposium is als volgt:

Aanmelden voor 19 mei, via dit mailadres.

14.00 uur: Ontvangst auditorium Bonnefantenmuseum

14.30 uur: Aanvang programma

· Welkom en introductie door Stijn Huijts, directeur Bonnefantenmuseum

· Ingmar Reesing, Handzame heiligen: de Bijbel in een notendop

· Bieke van der Mark, Twee bronzen leeuwen in het Rijksmuseum, een kunsthistorische detective

· Lars Hendrikman, De heilsgeschiedenis van A tot Z, en wat er zoal mis ging

· Henk van Os, Een verzameling herinneringen

· Presentatie plannen nieuwe opstelling Collectie Neutelings door Jeroen Luttikhuis, OPERA Amsterdam

· Slotwoord namens de Familie Neutelings, door Theo Neutelings

Lees ook:Curator’s Choice: Het Bonnefantenmuseum
Lees ook:Bonnefantenmuseum maakt debuut bij Google Art
Lees ook:N8 viert 15-jarig jubileum met symposium
Lees ook:Vereniging van Vrienden schenkt zilveren koffiekan aan het Bonnefantenmuseum
Lees ook:PAE staat klaar voor Experience#9

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>