Erik Vos en Inez Van Dullemen maken laatste theaterproductie

Bureau Barel is één van de producenten CREDITS LOGO: Bureau Barel

Erik Vos (1929), theater- en operaregisseur en de oprichter van Toneelgroep De Appel, maakt samen met zijn vrouw Inez van Dullemen (1925) zijn laatste theaterproductie.  De voorstelling getiteld Het verhaal van Hester gaat deze  zomer in première op het Oerolfestival en wordt gespeeld door Nadia Amin en Kaatje Kooij.

Tom Schenk tekent voor de vormgeving en Matthijs Vos verzorgt het geluidsdecor. Na Oerol is de voorstelling begin volgend seizoen nog te zien in Theater aan het Spui in Den Haag. Bureau Barel treedt samen met Martine Zeeman op als producent.

Het verhaal van Hester gaat over het meisje Hester. Inez van Dullemen verbleef ooit in een huis in Amerika, waar kort daarvoor een meisje zelfmoord had gepleegd. De familie was dezelfde dag nog uit het huis vertrokken met achterlating van al hun bezittingen. Via brieven, gedichten en tekeningen van het meisje Hester kon Inez van Dullemen haar leven scherfje voor scherfje, als een gebroken spiegel, aan elkaar leggen.  Meerdere keren zou de schrijfster in haar werk terugkeren naar dit huis. Het verhaal van Hester is een laatste poging om door te dringen tot de verschrikkelijke geschiedenis die zich daar had afgespeeld. Dit keer concentreert zij zich op de twee zusjes Hanna en Hester uit het gezin, die beiden voor het leven getekend zijn door een vader die zich jarenlang aan een van hen vergreep. Het verhaal van Hester speelt zich af in de psychiatrische inrichting waarin Hester is opgenomen met verschijnselen van schizofrenie. In schokkende gesprekken met haar zusje Hanna die haar daar bezoekt, wordt onthuld welk verschrikkelijk familiegeheim aan de basis ligt van haar ziekte.

Het stuk is een dramatische vertelling met hoofdrollen voor twee jonge actrices. Nadia Amin studeerde af aan de Toneelschool van Maastricht en speelde eerder bij Theatergroep Dox en Toneelgroep De Appel. Kaatje Kooij studeerde af aan de toneelschool van Arnhem (ArtEZ) en is medeoprichtster van theatercolletief Moeremans & Sons. In 17 hallucinerende scènes wordt de familiegeschiedenis ontrafeld. De thematiek van de voorstelling is van belang, vooral omdat deze verteld wordt vanuit het standpunt van de vrouw. Zoals Inez van Dullemen dat evoceert is magistraal. De taal van beide personages is aangrijpend. De beelden die zij oproept en de wijze waarop de herinneringen onder woorden zijn gebracht, zijn mooi en gruwelijk tegelijk.

Erik Vos maakt toneel vanuit een persoonlijke betrokkenheid met de wereld om zich heen. Voor zijn eigenzinnige wijze van ensceneren heeft hij in binnen en buitenland talloze prijzen ontvangen. Inez van Dullemen is een gelauwerd schrijfster die debuteerde in 1949 met Ontmoeting met de andere. Dat is een toepasselijke titel: de ontmoeting met de andere mens staat overal in haar werk centraal, zoals ook de confrontatie met andere landen en culturen. Zij ontving voor haar hele oeuvre de Anna Bijnsprijs.

Het speelprogramma op Oerol ziet er als volgt uit:

Woe 8 juni          20.30                                       Openbare generale repetitie

Do     9 juni           16.30 (ovb) en 20.30        Try Out

Vrij  10 juni            20.30                                    Oerol Première

Za    11 juni          16.30 en 20.30

Zo    12 juni          16.30 en 20.30

Ma   13 juni          16.30 en 20.30

Di  geen voorstelling

Woe 15 juni            16.30 en 20.30

Do    16 juni            16.30 en 20.30

Vrij   17 juni            16.30 en 20.30

Za     18 juni           16.30 en 20.30

Zo     19 juni           16.30

BRON: Persbericht Bureau Barel

 

Lees ook:Storytelling Festival Amsterdam brengt bijzondere migratieverhalen
Lees ook:Forten vol Verhalen: verhalenfestival op 18 waterlinielocaties
Lees ook:Een Zomer vol verhalen
Lees ook:Vrienden van Museum Noordwijk koopt beeld Oswald Wenckebach
Lees ook:Museum van Lien viert 15-jarig jubileum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>