Leopold Museum verkoopt Schiele voor een Schiele

Egon Schiele, Hauser mit bunter Waesche, ‘Vorstadt’ II, 1914. Source: Sotheby's via Bloomberg

Het Weense Leopold Museum heeft vandaag bekend gemaakt dat het een werk van Egon Schiele via veilinghuis Sotheby’s zal verkopen. De reden hiervoor is ironisch genoeg, om de lening voor de aankoop van een ander werk van deze kunstenaar (Portret van Wally- Schiele’s geliefde) te kunnen aflossen. Het gaat om het werk Hauser mit bunter Waesche, ‘Vorstadt’ II dat Schiele in 1914 schilderde. Sotheby’s verwacht dat dit werk €30 miljoen ($45 miljoen) kan opbrengen tijdens de Impressionist and Modern Art veiling op 22 juni te Londen.

Egon Schiele, Portret van Wally, 1912. Source: Leopold Museum via Bloomberg

Het Leopold Museum had een lening van €15 miljoen nodig om het Portret van Wally middels een lange juridische strijd (van 12 jaar) met de nazaten van de oorspronkelijke eigenaar aan te kunnen kopen. Het kunstwerk is in de jaren 1930 namelijk door de Nazi’s van de Joodse kunsthandelaar Lea Bondi Jaray gestolen. De rechtbank heeft in het voordeel van het Leopold Museum besloten. Het museum is echter wel verplicht om bij het kunstwerk uit te leggen dat het tijdens de Tweede Wereldoorlog van een Joodse kunsthandelaar gestolen is.

Het schilderij zal zeker niet misstaan bij de grote collectie werken van belangrijke Oostenrijkse kunstnaar als Egon Schiele en Gustav Klimt die het Leopold Museum v bezit. (Bron: The Associated Press en Bloomberg.com)

Lees ook:Kunstwerk Egon Schiele voor miljoenen geveild
Lees ook:Museum Leopold opnieuw geconfronteerd met Nazi- verleden
Lees ook:Celstraffen voor kunstroof
Lees ook:Nonnen ‘bedrogen’ door kunsthandelaar
Lees ook:Sotheby’s veilt Frans Hals

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>