Erven Malevitsj veilen schilderij

De erven van de Russische schilder Kasimir Malevitsj veilen in New York een van de vijf schilderijen die het Stedelijk Museum in april aan ze heeft teruggegeven. Volgens The New York Times heeft zich al een koper gemeld die zo’n zestig miljoen dollar voor het schilderij wil betalen.

De zogenoemde Suprematistische compositie is in 1916 door Malevitsj gemaakt. Het schilderij kwam in 1958 in het bezit van het Stedelijk Museum. Het is destijds samen met dertien andere kunstwerken gekocht van Hugo Häring. Volgens de familie Malevitsj had deze Duitse architect de kunst echter helemaal niet in zijn bezit. Hij kreeg de collectie waarschijnlijk slechts in bewaring van de kunstenaar toen deze op stel en sprong van Berlijn naar Leningrad verhuisde.

De erven Malevitsj troffen in april van dit jaar een schikking met de gemeente Amsterdam. Negen kunstwerken blijven in de collectie van het Stedelijk Museum. Vijf schilderijen zijn overgedragen aan de familie Malevitsj. De afgelopen tijd werd gezocht naar kopers die er driehonderd miljoen dollar voor wilden betalen. Nu dat niet is gelukt, wordt één van de vijf schilderijen geveild door Sotheby’s in New York, zo meldt The New York Times.

De erven hebben overigens al eerder schilderijen te gelde gemaakt. Ze haalden het eerste schilderij terug uit het Museum of Modern Art in New York en veilden het in mei 2000 in dezelfde stad voor 15,5 miljoen dollar, zo blijkt uit een lezenswaardig dossier dat NRC Handelsblad tussen 1994 en 2001 heeft aangelegd.

De kenners van Sotheby’s praten over het nu aangeboden schilderij en andere verkoopwaar in een video van het veilinghuis:

Lees ook:Erven Malevitsj innen zestig miljoen
Lees ook:106 miljoen dollar voor Picasso
Lees ook:Geen kopers voor schedels Damien Hirst
Lees ook:Een ei van zes miljoen dollar
Lees ook:Museum Leopold opnieuw geconfronteerd met Nazi- verleden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>