Protest tegen getatoeëerde varkens in Nice

Zeven getatoeëerde varkens van de Belgische kunstenaar Wim Delvoye  leiden tot ophef. Dierenactivisten protesteren tegen de expositie van de varkens in het museum voor moderne kunst MAMAC in Nice.

“De kunstenaar gebruikt het dier alsof het een simpel object is”, zegt Didier Le Gall, vice-président van de Mouvement écologiste indépendant (MEI), in de regionale krant Le Progrès. De varkens lijden zijns inziens onder “de pijn van de tatoeage”.

Het is niet de eerste keer dat Wim Delvoye wordt bekritiseerd. Anderhalf jaar geleden werden zijn varkens geweigerd op een kunstbeurs in Shanghai.

Delvoye heeft de varkens laten tatoeëren en na hun dood opgezet. Hij is gefascineerd door de duurzaamheid van de tatoeages en de sterfelijkheid van de dragers.

“Een tatoeage is iets voor altijd, voor de rest van je leven. Elk dier is op zich een memento mori tafereel. Hun leven hangt elke dag aan een zijden draadje”, zei Delvoye na de vorige golf van kritiek.

Zijn critici wijst hij op een dubbele moraal. Hij vraagt zich af waarom dieren wel mogen worden gedood en opgegeten, maar niet getatoeëerd en opgezet.

Lees ook:Varkens met tatoeages geweigerd
Lees ook:10 manieren om je (huis-)dier in kunst te veranderen
Lees ook:Vlaanderen bij Beelden aan Zee
Lees ook:Protest tegen ‘comapatiënt’ Stedelijk Museum
Lees ook:120 Solo’s op kunstbeurs Art Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>