Varkens met tatoeages geweigerd

De kunstbeurs van Shanghai weigert acht varkens die de Belgische kunstenaar Wim Delvoye heeft laten tatoeëren. De kunstenaar, die een kleine varkensboederij nabij Beijing bezit, heeft de varkens onder meer voorzien van het LV-logo van modemerk Louis Vuitton. Behalve de varkens heeft hij ook zichzelf laten tatoeëren.

De organisatoren van de kunstbeurs vinden zijn zogenoemde Art Farm getuigen van slechte smaak. Delvoye is verbaasd over de ophef. Zijn werk leidde al eerder tot protest. Op de site van de Belgische vereniging van vegetariërs EVA noemt hij het “toch vreemd” dat hij geen varkens mag tatoeëren: “Een vriend van
mij mag er wel regelmatig honderden naar het slachthuis brengen.”

Door alle commotie is het overigens enigszins onduidelijk of Delvoye levende of dode varkens wilde exposeren. Hij laat de dieren tatoeëren en aan het einde van hun leven doden en opzetten. Vervolgens verkoopt hij de opgezette varkens voor aanzienlijke bedragen aan kunstliefhebbers met een morbide smaak.

De Belgische kunstenaar is naar eigen zeggen gefascineerd door
de duurzaamheid van tatoeages en de sterfelijkheid van de dragers. “Een
tatoeage is iets voor altijd, voor de rest van je leven. Elk dier is op
zich een memento mori tafereel. Hun leven hangt elke dag aan een zijden
draadje”, aldus Delvoye op de
EVA-site.

Lees ook:Protest tegen getatoeëerde varkens in Nice
Lees ook:10 manieren om je (huis-)dier in kunst te veranderen
Lees ook:Werken van barmartigheid in Helmond
Lees ook:Vlaanderen bij Beelden aan Zee
Lees ook:Wim van Krimpen maakt nieuw museum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>