Vlaamse prijs voor Berlinde De Bruyckere

Beeldend kunstenaar Berlinde De Bruyckere ontving maandagavond de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Beeldende Kunst. Evenals de elf laureaten in andere disciplines kreeg ze van de Vlaamse cultuurminister Joke Schauvliege een award plus een bedrag van 12.500 euro.

Berlinde De Bruyckere (Gent, 1964) heeft een rijk gevulde carrière van meer dan twee decennia achter de rug”, meldt de jury. “In haar sculpturen en installaties toont ze de kwetsbaarheid, het alleen-zijn, de draagkracht en het weerstandvermogen van de mens, maar ook het verlangen en het (on)vermogen om zich te binden.”

“In het bijzonder confronteert ze de kijker met het lichaam. Ze drukt de toeschouwer met de neus op de feiten: ‘wij zijn allemaal vlees’. Daarbij raakt De Bruyckere aan de angst, schaamte, hebzucht en vernietigingsdrang van het verschijnsel mens.”

“Met haar unieke beeldtaal heeft Berlinde De Bruyckere kijkers geraakt en onderuitgehaald, wereldwijd curatoren voor zich gewonnen en andere kunstenaars in binnen- en buitenland geïnspireerd.”

Lees ook:Sculptures & Drawings by Berlinde de Bruyckere
Lees ook:Vlaanderen bij Beelden aan Zee
Lees ook:De Echo van Gabrielle Meijer
Lees ook:Painful Painting in het Uur van de Wolf
Lees ook:Vlaamse Meesters in de Hermitage 2.0

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>