Painful Painting in het Uur van de Wolf

Morgenavond, dinsdag 31 januari, zal om 23:00 uur de documentaire Painful Painting over de controversiële kunstenaar Ronald Ophuis bij het Uur van de Wolf worden uitgezonden. Ophuis neemt als het ware geen blad voor de mond. Zijn schilderijen zijn rauw en aangrijpend met heftige oorlogsscènes, executies, mishandeling en seksueel misbruik. Je hebt de neiging om je ogen te sluiten voor deze pijnlijke beelden, maar het is zo aangrijpend dat je toch niet weg kunt kijken.

Zelf zegt Ophuis dat zijn werk gaat over: “het leven van de gewone mens onder extreme omstandigheden of het gedrag van de mens onder extreme omstandigheden” en “de fascinatie met dat je je kunt verplaatsen of identificeren met de mensen die worden afgebeeld”. Je kunt je echter bijna niet voorstellen dat Ophuis zich laat inspireren door waargebeurde situaties en verhalen zoals de belevenissen van kindsoldaten in Sierra Leone die als spel een weddenschap over het geslacht van de baby hadden en zwangere vrouwen hebben opengesneden om te kijken wie de weddenschap gewonnen had. “Dat zijn dingen die je eigenlijk niet ziet in de media. Dan verleid je de toeschouwer zodat die zich gaat afvragen: “Waarom maakt iemand zoiets?”. Dat heb je veel minder bij een nieuwsfoto. Die heeft een soort sfeer van objectiviteit en een schilderij of kunstwerk is veel subjectiever. Jij als maker wordt ook vaak gezien als een soort dader, omdat je iemand anders met dat soort afbeeldingen confronteert”, aldus Ophuis.

De documentairemaakster Catherine van Campen maakte voor de gelijknamige tentoonstelling in Museum Jan Cunen al een kort filmpje dat je hieronder kunt zien. In de documentaire Painful Painting (31 januari, 23:00 uur, Nederland 2)  krijg je een uitgebreider beeld van Ophuis zijn werkmethode, zijn gedachtegang en de gespannen relatie tussen kunst en werkelijkheid die in zijn werk naar voren komt. Meer over de film kun je hier vinden.

Lees ook:All of us, de mens door de ogen van Hans Hoekstra
Lees ook:Het Nieuwe Rijksmuseum op tv
Lees ook:Musea gokken om een Renoir
Lees ook:S.M.A.K. toont de menselijke figuur in 40 jaar schilderkunst
Lees ook:Kunst app van de week: The Da Vinci Museum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>