Vlaamse Meesters in de Hermitage 2.0

Jacob Jordaens en Andries Daniels (?), Maria met kind in een bloemenkrans, ca. 1618 © State Hermitage Museum, St Petersburg

Naast de topstukken van oude Vlaamse meesters als Rubens, Van Dyck en Jordaens, kun je in de Hermitage te Amsterdam vanaf dit weekend ook kijken wat voor kunstwerken de huidige generatie van Vlaamse kunstenaars maakt (tijdens Museumnacht Amsterdam kun je deze nieuwe aanvulling op de oude meesters al bezoeken en genieten van de ronde van Vlaanderen, Vlaamse frieten, kriekjes en liedjes van Jacques Brel). Acht recent afgestudeerde talentvolle jonge kunstenaars lieten zich door vier schilderijen van oude Vlaamse meesters inspireren. Wie zouden de Vlaamse meesters van de toekomst kunnen zijn?

De jonge kunstenaars (Fia Cielen, Marie Cloquet, Nick Ervinck, Filip Gilissen, Manor Grunewald, Renato Nicolodi, Sarah & Charles en Vadim Vosters) werden speciaal voor deze bijzondere presentatie geselecteerd op onder andere technische bekwaamheid, kleur- en materiaalgebruik, compositie, verfijning en esthetiek. De vier schilderijen die als inspiratiebron dienden zijn de volgende: Venus en Adonis van Peter Paul Rubens (1577–1640), Boslandschap (Rust op de vlucht naar Egypte) van Jan Brueghel I (1568–1625), Maria met kind in een bloemenkrans van Jacob Jordaens (1593–1678) en Stilleven met wild en kreeft van Pauwel de Vos (1591/92 of 1595–1678).

Nick Ervinck, Voorstudie SNIBURTAD 2011© State Hermitage Museum, St Petersburg

De tentoonstelling “Jonge Vlaamse Meesters in Hermitage Amsterdam” is van 5 november tot en met 16 februari 2012 te bezichtigen. De oude Vlaamse meesters zullen nog iets langer te zien zijn (tot 16 maart 2012).

Lees ook:Vlaamse meesters in de Hermitage
Lees ook:Rubens, Van Dyck en Jordaens reizen vanuit Vlaanderen naar Twente
Lees ook:Hermitage Rusland brengt Hollandse meesters terug naar Nederland
Lees ook:Eerste topwerken tentoonstelling Hollandse Meesters uit de Hermitage bekend
Lees ook:Hermitage Amsterdam verwelkomt in 2015 444.000 bezoekers

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>