Vietnamees museum vervalst kunst

\

De restauratoren van het Vietnam Fine Arts Museum in Hanoi blijken vaardige vervalsers. De restauratie-afdeling heeft jarenlang gefunctioneerd als kopieerfabriekje, meldt het Amerikaanse weekblad Time.

De originele schilderijen werden vooral tijdens de Vietnamoorlog door de restauratoren gekopieerd en doorverkocht aan musea in het buitenland. De lege plekken op de museummuren werden gevuld met de zelfgemaakte kopieën.

De bejaarde Vietnamese kunstenaar Nguyen Trong Niet vertelt in het Time hoe hij ontdekte dat een van zijn schilderijen is doorverkocht aan het museum voor oriëntaalse kunst in Moskou. Werk van andere kunstenaars is terechtgekomen in Japan en Indonesië. Op de plekken waar hun schilderijen hingen, hangen nu kopieën.

Zowel kunstenaars als verzamelaars vinden dat het Vietnam Fine Arts Museum snel opening van zaken moet geven. Ze vrezen dat kunstliefhebbers geen Vietnamese kunst durven te kopen uit angst dat ze een kopie in de maag krijgen gesplitst.

Lees ook:Schilderijen van Bob Dylan binnenkort in Gagosian Gallery
Lees ook:Leiko Ikemura – All about Girls and Tigers
Lees ook:Anthonie van Dijck: Meesterwerk of kopie?
Lees ook:Twaalfduizend zijden jurken in Heerlen
Lees ook:Winnaars Praemium Imperiale kunstprijzen bekend gemaakt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>