Anthonie van Dijck: Meesterwerk of kopie?

Zoek de verschillen…

Welk schilderij is een meesterwerk en welk een kopie?

Museum Boijmans Van Beuningen werpt nieuw licht op de Heilige Hieronymus met een engel van Anthonie van Dijck. Het schilderij uit de collectie van het museum (links) is tot 14 februari te zien naast de vrijwel identieke versie (rechts) die doorgaans in het Nationalmuseum in Stockholm hangt.

Welk schilderij is eerst door van Van Dijck geschilderd? En is het andere schilderij een kopie van zijn leerlingen of een repliek van de meester zelf?

Experts hebben de schilderijen na een recente restauratie uitgebreid onderzocht in hun zoektocht naar de antwoorden. Gemakkelijk was hun zoektocht niet. Zo lijkt het schilderij uit Stockholm op het eerste gezicht minder virtuoos geschilderd, maar de voet van Hieronymus is op deze versie juist weer net iets beter dan op het Rotterdamse schilderij.

Museum Boijmans Van Beuningen onthult de waarheid op een bijzondere multimediale presentatie van de twee schilderijen. Daar zijn ze tot 14 februari 2010 te zien.

Vanaf 25 februari hangen de broertjes in het Nationalmuseum in Stockholm op de expositie Rubens & Van Dyck. Op laatstgenoemde website zijn de twee schilderijen overigens ook in hoge resolutie te bekijken.

Lees ook:Volg de restauratie van De Heilige Christophorus live!
Lees ook:British Museum gaat voor kopie in Minecraft
Lees ook:Videowedstrijd Boijmans Van Beuningen
Lees ook:Marguerite de Geus schildert 111e laag Overschilderschilderij
Lees ook:‘Valse Appel in Groninger Museum’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>