Turner krijgt exportverbod

Pope’s Villa at Twickenham mag Groot-Brittannië niet uit. De Britse cultuurminister Barbara Follett vindt het schilderij van Turner zo belangrijk dat ze een exportverbod heeft afgekondigd.

Het door Shotheby’s geveilde schilderij moet op z’n minst tot 9 februari 2009 in Groot-Brittannië blijven, meldt de BBC. De Britse regering hoopt dat voor die tijd ruim 5,4 miljoen pond kan worden ingezameld. Met dat bedrag kan het eindbod van de buitenlandse bieder worden geëvenaard en kan het schilderij voor de Britse natie worden behouden.

Minister Follett nam haar besluit op advies van de Reviewing Committee on the Export of Works of Art and Objects of Cultural Interest, een adviescommissie die nauwlettend in de gaten houdt welke kunst de grens overgaat.

Deze commissie acht het het twee eeuwen oude schilderij van nationaal belang vanwege de maker (Turner is bijkans heilig in Groot-Brittannië) en bovenal vanwege het onderwerp. Ze vindt het zeer bijzonder dat Turner het afgebroken landhuis van de dichter Alexander Pope voor het nageslacht heeft vastgelegd.

Lees ook:Winnaar Turner Prize: ‘It’s freaking great’
Lees ook:Export Manet schilderij verboden door Groot-Brittannië
Lees ook:Exportverbod op Italiaans stadsgezicht
Lees ook:Turner Prize: ‘Vrouw had moeten winnen’
Lees ook:Turner Prize 2011

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>